Sojapicklat ägg

Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Sojapicklat ägg

15

4 steg att laga

5 ingredienser

Vad vore en ramen utan ägg? För min del är det den tredje viktigaste komponenten efter buljong och nudlar. Jag serverar ramen med rå äggula, pocherat, 64-gradigt, kokt eller picklat ägg.
Du behöver lite framförhållning för att göra picklade ägg. Löskokta ägg läggs i en marinad på soja och mirin. Salt och socker picklar äggen så att vitan får en lite hårdare konsistens och gulan blir perfekt krämig. Den ultimata tiden är att låta äggen ligga ungefär ett dygn, alltså att man gör äggen en dag före de ska serveras. Men de är goda upp till tre dygn. Ligger de för länge blir de för hårt picklade och får en hård och gummiaktig konsistens som inte alls är lika gott. /Tove

Ingredienser

  • 6 ägg
  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl mirin
  • 1 dl vatten
  • 1 msk ingefära, grovhackad

Gör så här

  1. Löskoka äggen: Koka upp vatten i en kastrull. Lägg i äggen i kokande vatten, sänkt värmen något och koka 6 minuter. Viktigt att äggen blir löskokta! Du vill ha en rinnig gula som picklas av den goda marinaden, ett för hårdkokt ägg blir trist och förstör nästan rätten trots god buljong och nudlar.
  2. Skölj av äggen noga i kallt vatten så att de svalnar helt.
  3. Koka upp soja, mirin, vatten, ingefära och ingefära. Låt sjuda cirka 5 minuter.
  4. Låt svalna något och häll i en burk. Skala äggen och lägg ner i marinaden. Låt stå i kylen minst 10 timmar och upp till 1 dygn.
TIPS!
läs mer
Bikarbonat

Smarta tips i köket!

Knivskola, rengöra skärbrädor och bikarbonat. Smarta tips för köket!

Läs mer