Vanilj- och färskostmousse med hjortron

Vanilj- och färskostmousse med hjortron
Foto: TV4

Vanilj- och färskostmousse med hjortron

Av: Sofia - Mora

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Vanilj- och färskostmousse med hjortronmylta och hasselnötscrunch.

Vaniljfrön finns att köpa i burk. Hittar du det inte går det bra med 1.5 skrapad vaniljstång eller 3 tsk vaniljsocker.**

Vintips**
Josef Andert Beerenauslese, art.nr. 4589, 81 kr. Till hjortron och ost är en Beerenauslese perfekt. Syran kommer lyfta hjortronen och sötman kommer att höja ostupplevelsen.
**
Sofias meny består även av**

Rökt älghjärta

Helstekt oxfilé

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mousse

  • 100 g färskost (typ Philadelphia)
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljfrön (eller 1,5 skrapad vaniljstång)
  • 1 gelatinblad

Hasselnötscrunch

  • 100 g smör
  • 100 g ljust muscovadosocker
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g vetemjöl

Hjortronmylta

  • 200 g hjortron
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 msk hjortronlikör

Till garnering

  • färsk citronmeliss
  • florsocker

Gör så här

Mousse

  1. Ta fram tre skålar.
  2. Separera äggen och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan.
  3. Vispa vitorna till ett vitt, fast skum.
  4. Vispa grädden ganska hårt i den tredje skålen.
  5. Blanda gulorna med färskost socker och vanilj.
  6. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter.
  7. Smält i micro eller på spis och blanda med lite av färskostblandningen först, sen med resten.
  8. Vänd försiktigt ner grädden i färskostblandningen och slutligen äggvitorna. Vänd ner med slickepott med stora luftiga tag så att moussen blir just luftig.
  9. Fördela i fyra glas och ställ kallt i minst två timmar.

Hasselnötscrunch

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör smör, muscovadosocker, hasselnötter och mjöl i en matberedare till en smulig massa.
  3. Fördela smulorna på en plåt med bakplåtspapper.
  4. Baka i ugnen fem minuter.
  5. Rör om och baka fem till och upprepa proceduren till smulorna har fått fin färg.
  6. Låt svalna.

Hjortronmylta

  1. Rårör hjortron, socker och likör.

Vid servering

  1. Fördela myltan på moussen följt av crunchet.
  2. Garnera med citronmeliss och pudra florsocker över.