Sockerkringlor på karlsbaderdeg
Sockerkringlor på karlsbaderdeg
18 ingredienser
1 h +2-3 h jäsning
Vem älskar inte en riktigt god bulle? Följ Camillas recept och få till de mest perfekta och saftiga sockerkringlorna.
Se Camilla Hamid laga receptet

Ingredienser
Fyllning
- 200 g smör, rumsvarmt
- 1 dl farinsocker
- 1 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk majsstärkelse
- 1 msk vatten
Deg
- 25 g jäst, rumsvarm
- 2,5 dl mjölk, rumsvarm (3 %)
- 1 dl strösocker
- 200 g smör, rumsvarmt
- 2 tsk bakpulver
- 1 ägg
- 11 dl vetemjöl [640 g]
- 1 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 tsk malen kardemumma
Dekoration
- 75 g smör
- 2 dl strösocker
Gör så här
Fyllning
- Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen till en krämig och jämn smet.
Deg
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen löst upp sig.
- Ha sedan ner strösocker, ägg, bakpulver, vaniljsocker, kardemumma, smör och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg.
- Tillsätt saltet och resten av mjölet, lite i taget under konstant knådning i minst 10 minuter eller tills du får en jämn och smidig deg som släpper från degbunkens kanter.
- Låt degen vila, inplastad i rumstemperatur i ca 10 minuter så att spänningen släpper innan du kavlar ut den.
- Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 30×60 cm.
- Bred ut fyllningen över hela rektangeln och vik den sedan på mitten längs med långsidan. Kavla lite lätt så att du får en jämn rektangel utan luftbubblor.
- Skär 1 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. Ta två remsor per bulle och snurra till en kringelformad bulle.
- Fördela bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i rumstemperatur i 2-3 timmar. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
- Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
- Grädda dem i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått fin färg.
- Smält smöret till toppingen i en kastrull. Häll sockret i en djup tallrik. Låt bullarna svalna innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i sockret.