Sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar

Sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar
Foto: Tv4
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar

1

12 ingredienser

1 h

Vad sägs om mjuk sockerkaka med vispgrädde och färska jordgubbar? En riktgt somrig dessert! Receptet bakas i en form som rymmer minst 2,4 liter och ger ca 12 bitar sockerkaka med vispgrädde och jordgubbar.

Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix.
Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör och mjölk mot mjölfritt margarin och växtbaserad mjölk. Ha dock i åtanke att vissa glutenfria mjölmixer innehåller mjölkprotein om du även vill göra den glutenfri.
Gör kakan äggfri genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från 2 paket blötlagda kikärtor.

Ingredienser

portioner12 bitar
  • 150 g smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 5 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 citroner, fint rivet skal
  • 2 krm salt

Servering

  • 5 dl vispgrädde
  • 250 g jordgubbar, färska
  • färsk citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör.
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och det rivna citronskalet. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter eller tills att en sticka kommer ut torr när du sticker ner den i kakan.
  6. Låt sockerkakan svalna lite innan du vänder upp den på ett galler eller fat. Servera varm eller kall tillsammans med lättvispad grädde, jordgubbar och citronmeliss.