Sockerkaka med citronfrosting

POPULÄRT
koket.se
Sockerkaka med citronfrosting
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Sockerkaka med citronfrosting

11 ingredienser

En otroligt god och svårslagen citronsockerkaka för dig som gillar sött och syrligt tillsammans. Citron ger smak i såväl i kaka som i fyllning och topping.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 250 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1,5 dl mjölk

Fyllning

  • 0,5 dl citronsaft
  • 2 dl florsocker

Glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 2-3 tsk citronsaft

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form på minst 2 liter.
  2. Smält smöret och låt svalna.
  3. Vispa ägg och socker luftigt tillsammans med skalet av en citron.
  4. Blanda mjöl och bakpulver.
  5. Blanda ner smör, vetemjölsblandningen och mjölken i äggvispet till en slät smet.
  6. Fyll formen och grädda mitt i ugnen 40-50 minuter. Känn med en sticka att den kommer ut ren.
  7. Låt kakan stå 5 minuter. Stick små hål runt hela botten av kakan.
  8. Blanda citronjuice och florsocker till en löst rinnande fyllning.
  9. Häll glasyren i hålen och låt kakan stå 5 minuter så att det hinner sjunka in ordentligt.
  10. Stjälp upp kakan på ett fat och låt svalna helt.
  11. Blanda samman glasyren och toppa kakan och strö på lite rivet citronskal.