Sockerkaka med apelsin

160 röster
1 h
10-12 bitar
Sockerkaka med apelsin
1 h
10-12 bitar

Du behöver

  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 15 g bakpulver [1 msk]
  • 300 g strösocker [3,75 dl]
  • 125 g mjölk [1,25 dl]
  • 125 g apelsinsaft (från färsk apelsin) [1,25 dl]
  • 2 apelsiner, zest från
  • 125 g olja [1,25 dl]
  • 165 g ägg, rumsvarma
  • strösocker, till garnering

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 170 grader, varmluft. Smöra och mjöla en rund sockerkakform, 23 cm diameter och 10 cm djup, noggrant.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke. I en annan bunke vispar du lite lätt mjölk, apelsinsaft, vegetabilisk olja och ägg. Blanda sedan i de torra ingredienserna och arbeta ihop till en smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 40-45 minuter, gör stickprov. Ta ut kakan och låt den svalna 10 minuter i formen innan du vänder upp den på ett galler. Strö över socker.
1 januari 2017