Sockerbulle med citron och brynt smör

koket.se
Sockerbulle med citron och brynt smör
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Sockerbulle med citron och brynt smör

14 ingredienser

1 h + jäsning

"Här kommer ett härligt recept på saftiga citronbullar penslade med brynt smör och doppade i strösocker. Ett tips är att blanda strösockret till toppningen med blå vallmofrön, rostad kokos eller hackade mandlar. Viktigt är att låta smöret svalna helt innan ni penslar bullarna med det brynta smöret, annars kommer sockret att smälta." /Hilda Kirkhoff

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bullar

Vetedeg

  • 50 g jäst
  • 1 dl grädde
  • 4 dl mjölk, 3 %
  • 1,5 dl vit sirap
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 15-16 dl vetemjöl
  • 150 g smör, rumsvarmt

Fyllning

  • 2 citroner (skal från 2 ekologiska citroner och saft från 1 citron)
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 msk vetemjöl

Dekoration

  • 100 g smör, brynt
  • 1-2 dl strösocker (eventuellt blandat med blå vallmofrön, rostad kokos eller hackade mandlar)

Gör så här

Vetedeg

  1. Smula ner jästen i en skål och tillsätt mjölk och grädde. Rör om till jästen lösts upp.
  2. Tillsätt vit sirap, ägg, salt och tre fjärdedelar av mjölet. Arbeta degen på medelhastighet med hjälp av en köksassistent, eller elvisp med degkrokar.
  3. Klicka i smöret och tillsätt resterande mjöl lite i taget. Arbeta degen i 10 minuter.
  4. Plasta degen med plastfolie och lägg över en bakduk. Låt jäsa i 45 minuter i rumstemperatur.

Fyllning

  1. Skölj och skrubba citronerna noga. Riv skal från två citroner och pressa saften från en citron.
  2. Blanda citronen med smör, strösocker och vetemjöl till en jämn fyllning.

Utbakning

  1. Lägg upp degen på en köksbänk. Var försiktig med mängden mjöl, mjöla hellre händerna och inte för mycket på degen eller köksbänken.
  2. Kavla ut degen till en rektangulär platta som är ca 0,5 cm tjock. Bred på fyllningen och vik över ena halvan över degen. Dela i ca 30 stycken avlånga remsor och snurra till önskad form.
  3. Lägg bullarna på en plåt och låt jäsa en timme under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7–9 minuter.
  6. Ta ut plåten och låt bullarna svalna helt på galler.
  7. Lägg smöret i en kastrull och bryn tills det är gyllene. Låt svalna helt, annars kommer sockret att smälta på bullen.
  8. Pensla bullarna med det brynta smöret och doppa i strösocker.