Snöägg med vaniljsås
Snöägg med vaniljsås
12 ingredienser
30 m
"De här festliga snöäggen är en av världens med kända desserter. Vill man inte koka dem i vaniljmjölk så prova att tillaga dem i mikron i ca 5 sekunder på full effekt." /Magnus Johansson
Ingredienser
- 180 g äggvita [ca 4,5 st]
- 10 g citronsaft [ca 1 msk]
- 50 g strösocker [ca 3 msk]
- 200 g strösocker [ca 2,25 dl]
- 500 g mjölk [ca 5 dl]
- 0,5 vaniljstång
Karamell
- 250 g strösocker [ca 3 dl]
- 10 g citronsaft [ca 1 msk]
- 1 dl vatten
Servering
- 0,5 l vaniljsås
- 100 g blandade bär, färska [ca 2 dl]
- 50 g rostade mandlar, hyvlad [ca 1 dl]
Gör så här
- Vispa äggvita, citronsaft och 50 g socker tills vitan börjar lyfta.
- Tillsätt resterande mängd socker och fortsätt vispa tills du har en krämig och fast maräng.
- Spritsa upp marängen som ägg på ett bakplåtspapper.
- Sjud upp mjölk och vaniljstång.
- Lägg i marängäggen i den sjudande mjölken. Äggvitan ska koagulera och de ska kännas fasta i konsistensen.
- Tag upp äggen med hjälp av en hålslev.
Karamell
- Mät upp socker, citronsaft och vatten i en kastrull och koka karamellen till 180 grader.
- Sätt ner kastrullen i ett vattenbad så koket avstannar, låt stå kvar i ca 1 minut.
Servering
- Häll upp vaniljsås i djupa tallrikar och lägg 2 ägg i varje tallrik.
- Ringla den kokta karamellen över snöäggen samt dekorera med bär och mandel.