Snabb och krämig fiskgratäng med ris och purjo

POPULÄRT
koket.se
Snabb och krämig fiskgratäng med ris och purjo
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Snabb och krämig fiskgratäng med ris och purjo

10 ingredienser

En snabb variant på den klassiska fiskgratängen. Istället för potatismos och sås som behöver koka läggs kokt ris och en färskostkräm tillsammans med fisk i en form för att sen ugnsbakas en kvart i ugnen. Supersmidigt och riktigt gott!

WW ViktVäktarna

Se Stefan Ekengren laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

  • 500 g torskfilé (eller annan fiskfilé)
  • 4 port ris (t ex arborio, men annat ris går också bra)
  • 1 purjolök
  • 400 g färskost
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 knippe färsk dill, grovt skuren
  • 50 g smör
  • citron, i klyftor till servering
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Skär fisken i 2-3 cm stora bitar. Lägg ut på en tallrik och salta dem runtom. Låt stå och snabbrimma medan resten förbereds.
  4. Ansa och skär purjolöken i grova strimlor. Fräs purjolöken mjuk i smör, salta och peppra.
  5. Häll ut riset direkt i en ugnssäker form. Platta till det med en stekspade.
  6. Lägg ut fisken och purjolöken direkt på riset, fisken börjar tillagas på det varma riset.
  7. Blanda färskost, grädde, hälften av dillen och citronskal, gärna med elvisp.
  8. Bred ut blandningen över fisken
  9. Gratinera i ugnen ca 15 minuter. Toppa med resterande dill och bjud med citronklyftor.