Äppel- och blåbärspaj med pecannötssmulor

Äppel- och blåbärspaj med pecannötssmulor
Foto: Nisse Peterson
Elisabeth Johansson HSB
Elisabeth Johansson HSB

Äppel- och blåbärspaj med pecannötssmulor

32

8 steg att laga

11 ingredienser

I denna härliga smulpaj samsas äpple och blåbär med knapriga pecannötter. Receptet ger 12 bitar.

Ingredienser

portioner12 bitar

Smulpajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 2 dl pekannötter, grovt hackade
  • 0,5 dl farinsocker
  • 0,5 dl strösocker
  • 100 g smör, kallt, skuret i tärningar

Fyllning

  • 4 äpple
  • 2 dl blåbär
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 msk potatismjöl
  • 2 msk lönnsirap, att ringla över (eller ljus sirap)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Smulpajdeg
    Blanda hastigt ihop alla ingredienser till smulpajdegen i en bunke till en grynig massa.
  3. Strö hälften av blandningen i en pajform med hel botten, cirka 28 cm i diameter, och platta till något.
  4. Grädda i 6-7 minuter. Ta ut formen och sänk värmen till 175 grader.
  5. Fyllning
    Skala och kärna ur äpplena, skär dem i klyftor och lägg frukten pajformen i ett cirkelmönster.
  6. Lägg blåbär i en skål och strö över socker, vaniljsocker och potatismjöl. Vänd runt blåbären och strö ut dem över äpplena.
  7. Strö över resten av smulpajdegen och grädda i cirka 25 minuter. Ta ut pajen.
  8. Ringla över lönnsirap eller ljus sirap och servera med vaniljvisp, lättvispad grädde eller blåbärsparfait.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera mortel

Fina julklapappar under 300 kr!

Tips!

Läs mer