Smulpaj på lingon med hemmagjord blåbärsglass

Smulpaj på lingon med hemmagjord blåbärsglass
Foto: Tv4

Smulpaj på lingon med hemmagjord blåbärsglass

Av: Youcef - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

1 h 15 m

En härlig paj med lingon tillsammans med en hemgjord blåbärsglass kommer vara ett perfekt avslut på en lyckad middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Blåbärsglass

  • 3 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 msk florsocker
  • 300 g blåbär (frysta eller färska)
  • 3 dl vispgrädde

Lingonsmulpaj

  • 150 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 4-5 dl lingon (färska eller frysta)
  • 0,5 dl ljus sirap

Gör så här

Blåbärsglass

  1. Vispa äggen, vaniljsockret och florsocker pösigt. Tillsätt blåbär och vispa lite lätt så att blåbären mosas något och att smeten blir blå.
  2. Vispa grädden och vänd sedan ner den i blåbärssmeten försiktigt. Häll smeten i en glassmaskin och kör till att glassen är klar, ca 20-30 minuter. Förvara sedan i frysen, eller ät direkt.

Lingonsmulpaj

  1. Smörj en pajform och sätt ugnen på 225 grader.
  2. Hacka samman smör, havregryn, socker och vetemjöl till en smul deg.
  3. Lägg lingonen i botten av formen och ringla sirapen över. Smula över smuldegen och grädda i ugnen i ca 20 minuter tills den fått färg.