Smörrebröd med leverpastej och baconsylt

Hugo Bergström

Smörrebröd med leverpastej och baconsylt

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

30 min

Smörrebröd med leverpastej, baconsylt, saltgurka och rostad lök är en riktig klassiker – len leverpastej möter söt-salt baconsylt, krispig lök och syrlig gurka.

Ingredienser

portioner

Baconsylt

  • 140 g bacon
  • 1 klyfta vitlök (liten)
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 msk farinsocker
  • 1 msk lönnsirap (eller honung)
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • svartpeppar

Servering

  • 200 g leverpastej
  • 4 skivor mörkt bröd
  • 4-6 skivor saltgurka
  • rostad lök

Gör så här

Baconsylt

  1. Skär bacon i mindre bitar och stek tills gyllene.
  2. Lyft ur baconet från pannan men behåll fettet.
  3. Finhacka löken och stek i samma panna på låg värme i ca 10 minuter tills den är karamelliserad.
  4. Tillsätt socker, sirap och vinäger.
  5. Lägg tillbaka baconet i pannan och blanda runt.
  6. Tillsätt eventuellt en skvätt vatten och låt det sedan puttra ihop till en sirapsliknande konsistens.
  7. Smaka av med peppar.

Servering

  1. Smöra bröden och bred på leverpastej.
  2. Toppa med baconsylt, saltgurka och rostad lök.