Smörrebröd med ankbröst

Hugo Bergström

Smörrebröd med ankbröst

Av: Hugo Bergström

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1 h 30 min

Smörrebröd med ankbröst, bräserad rödkål och senap är en lyxig tolkning av smörrebröd med inspiration från julbordet.

Ingredienser

portioner

Bräserad rödkål

  • 1 gul lök (liten)
  • 1 äpple, skalat
  • 2 msk smör
  • 400 g rödkål, fint strimlad
  • 0,5 dl rött vin
  • 1,5 msk vinäger (äppelcidervinäger eller rödvinsvinäger)
  • 1,5 msk sirap
  • ev 1 lagerblad
  • vatten
  • salt
  • svartpeppar

Ankbröst

  • 1 ankbröst (stort) [ca 400 g]
  • salt
  • peppar

Servering

  • smör
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 4 tsk grovkornig senap
  • äpple

Gör så här

Bräserad rödkål

  1. Riv lök samt äpple och fräs i smör i en rymlig kastrull.
  2. Tillsätt den strimlade rödkålen och fräs ett par minuter tills kålen mjuknar och blir glansig.
  3. Tillsätt vin, vinäger, sirap och eventuellt lite vatten så att det inte bränner fast. Låt puttra under lock på låg värme i ca 1 timme.
  4. Smaka av.

Ankbröst

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Ta fram ankbröstet och snitta skinnet samt salta och peppra.
  3. Stek ankbröstet med skinnsidan nedåt tills det är knaprigt, ca 6 minuter.
  4. Vänd sedan ankbröstet och baka klart i ugnen med skinnsidan uppåt tills köttet har en innertemperatur på 56 grader.
  5. Låt ankbröstet vila i 10 minuter innan du skivar det tunt.

Servering

  1. Smöra bröden och klicka på senap.
  2. Toppa med rödkål, skivor av anka och tunt skivat äpple.