• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Smörkakor med mjölkchoklad, hasselnötter och flingsalt

POPULÄRT
Smörkakor med mjölkchoklad, hasselnötter och flingsalt
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Smörkakor med mjölkchoklad, hasselnötter och flingsalt

7 steg att laga

9 ingredienser

50 min

Roy Fares recept på smörkakor som toppas med mjölkchoklad, rostade hasselnötter och flingsalt. En elegant småkaka där sött möter salt på bästa tänkbara sätt!

Ingredienser

portioner22 stycken

Kakdeg

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 140 g strösocker [1,5]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 10 g citronsaft [0,5 citron]
  • 300 g vetemjöl [5 dl]
  • 5 g bikarbonat [0,5 tsk]

Garnering

  • 100 g hasselnötter, rostade och skalade [ca 0,75 dl]
  • 200 g mjölkchoklad
  • flingsalt

Gör så här

  1. Kakdeg
    Sätt ugnen på 180 grader, varmluft.
  2. Vispa smör, strösocker, vaniljsocker och citronsaft fluffigt i en bunke.
  3. Blanda i de torra ingredienserna och blanda samman till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylen 20 minuter, det gör den lättare att kavla ut.
  4. Kavla ut degen på en mjölad arbetsyta, 5 mm tjock. Stansa ut kakor med en rund utstickare, 6 cm i diameter (22 st).
  5. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Kakorna ska få en lätt gyllenbrun färg. Ta ut och låt kakorna svalna helt.
  6. Garnering
    Smält chokladen över vattenbad. Hacka nötterna.
  7. Spritsa eller klicka lite choklad på varje kaka. Bred ut jämnt över kakan. Toppa med hasselnötter och flingsalt.