Smörgåsbakelse med kantareller och lagrad ost

Smörgåsbakelse med kantareller och lagrad ost
Foto: Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Smörgåsbakelse med kantareller och lagrad ost

4

16 ingredienser

Hilda gör höstinspirerade smörgåsbakelser med underbara smaker av kantareller och lagrad ost.
Här hittar du receptet på Hildas hembakta bröd till smörgåsbakelserna

Ingredienser

Kräm med smörstekta kantareller med timjan

  • 500 g kantareller (färska)
  • 1 kruka färsk timjan
  • 200 g färskost
  • 2 dl crème fraîche, 34 %
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)

Prästostkräm

  • 200 g lagrad prästost (riven)
  • 2 dl crème fraîche, 34 %
  • 100 g färskost
  • 0,5 tsk honung
  • svartpeppar

Täcke och dekoration

  • 100 g färskost
  • 0,5 dl smetana
  • 4-5 morötter
  • färsk timjan
  • 12 skivor bröd

Gör så här

  1. Fyllning 1 kräm med kantareller
    Förväll kantarellerna och stek sedan i smör och lite salt. Låt svalna helt.
  2. Lägg kantarellerna, hackad färsk timjan, färskost och crème fraiche i matberedare och mixa snabbt ihop till en jämn kräm.
  3. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Fyllning 2 med Prästostkräm
    Riv osten och lägg i en skål.
  5. Tillsätt crème fraiche, färskost, honung och svartpeppar. Rör om för hand.
  6. Lägg ihop bakelserna. Lägg första lagret med kantarellfyllningen, andra med prästostkrämen och ytterligare ett lager med kantarellkrämen. Plasta in bakelserna och ställ i kylen och låt stå några timmar, gärna över natten.
  7. Täcke och dekoration
    Rör snabbt ihop färskost och smetana. Täck ett tunt lager med detta på bakelserna.
  8. Skala morötterna och skär runna remsor med en potatisskalare. Lägg morotsremsorna på bakelserna (vertikalt) och lägg färsk timjan på toppen.