Smördegstarte med grön sparris och panzanella

POPULÄRT
koket.se
Smördegstarte med grön sparris och panzanella
Foto: TV4
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Smördegstarte med grön sparris och panzanella

18 ingredienser

35 min

Två somriga rätter som går fint att förbereda - frasig smördeg med ostkräm och grön sparris och en italiensk tomatsallad med stekt bröd.

Se Tareq Taylor laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 förp smördeg, kyld på rulle (à ca 250 g)
  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning

  • 150 g Västerbottensost, riven
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 äggulor
  • 250 g grön sparris
  • 1 msk pinjenötter
  • 7 skivor bresaola
  • 1 gemsallad

Panzanella

  • 4-6 skivor vitt surdegsbröd
  • olivolja
  • ca 400 g tomat, i olika färger
  • 2 snackspaprikor (eller 1 avlång röd paprika)
  • 1 msk kapris
  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 210 grader, varmluft.
  2. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med ägg. Nagga resterande smördeg med en gaffel.
  3. Blanda ost, smör och äggulor i en skål. Bred ut det på degen (lämna den penslade kanten fri). Lägg sparrisen hel ovanpå.
  4. Grädda tarten i ugnen i ca 10 minuter.
  5. Ta ut plåten, strö över pinjenötterna och grädda i 5 minuter till.
  6. Ta ut, lägg på salladsblad och bresaola och servera direkt tillsammans med brödsalladen.

Panzanella

  1. Riv brödet i bitar och stek dem gyllene i olivolja. Dela tomaterna i bitar och lägg i en bunke. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
  2. Lägg paprikan i bunken tillsammans med tomaterna. Lägg i kapris, hackad basilika och pressad citron. Salta och peppra efter smak.
  3. Blanda runt tillsammans med brödet och låt stå ca 5 minuter innan servering så att alla smaker blandar sig.

Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda tarte och brödsallad. /Köket-redaktionen