Smördegstarte med grön sparris och panzanella

POPULÄRT
Smördegstarte med grön sparris och panzanella
Foto: TV4
Tareq Taylor porträtt
Tareq Taylor porträtt

Smördegstarte med grön sparris och panzanella

15

10 steg att laga

18 ingredienser

35 min

Två somriga rätter som går fint att förbereda - frasig smördeg med ostkräm och grön sparris och en italiensk tomatsallad med stekt bröd. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 förp smördeg, kyld på rulle (à ca 250 g)
  • 1 ägg, uppvispat

Fyllning

  • 150 g västerbottensost, riven
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 äggula
  • 250 g grön sparris
  • 1 msk pinjenötter
  • 7 skiva bresaola
  • 1 gemsallad

Panzanella

  • 4-6 skiva vitt surdegsbröd
  • olivolja
  • ca 400 g tomat, i olika färger
  • 2 snackspaprikor (eller 1 avlång röd paprika)
  • 1 msk kapris
  • 1 kruka basilika
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 210 grader, varmluft.
  2. Lägg ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Pensla kanterna med ägg. Nagga resterande smördeg med en gaffel.
  3. Blanda ost, smör och äggulor i en skål. Bred ut det på degen (lämna den penslade kanten fri). Lägg sparrisen hel ovanpå.
  4. Grädda tarten i ugnen i ca 10 minuter.
  5. Ta ut plåten, strö över pinjenötterna och grädda i 5 minuter till.
  6. Ta ut, lägg på salladsblad och bresaola och servera direkt tillsammans med brödsalladen.
  7. Panzanella
    Riv brödet i bitar och stek dem gyllene i olivolja. Dela tomaterna i bitar och lägg i en bunke. Dela, kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
  8. Lägg paprikan i bunken tillsammans med tomaterna. Lägg i kapris, hackad basilika och pressad citron. Salta och peppra efter smak.
  9. Blanda runt tillsammans med brödet och låt stå ca 5 minuter innan servering så att alla smaker blandar sig.
  10. Glöm inte att matsortera rester från grönsakerna för en mer hållbar matlagning, och njut av din goda tarte och brödsallad. /Köket-redaktionen
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera mortel

Fina julklapappar under 300 kr!

Tips!

Läs mer