60 g grönkål, repad (bladen borttagna från stjälken)
20 g smör (att fräsa grönkålen i)
1 smördeg
100 g färskost
1 klyfta vitlök, riven
50-100 g ost, riven (använd västerbottenost för mer karaktär)
1 ägg, uppvispat (att pensla med)
salt
svartpeppar, nymalen
Gör så här
Rispa ”repa” grönkålen och hacka den fint. Fräsa den mjuk med en klick smör i en stekpanna tills den sjunkit ihop och mjuknat helt, salta och peppra.
Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
Rulla ut smördegen på bänken. Vrid kortsidan uppåt och skär ut en lång triangel i mitten av smördegen, som då har sin topp i mitten högst upp på kortsidan och som slutar mitt i högra och vänstra hörnen nedtill.
Lyft bort bitarna på sidorna, vänd dem och lägg ihop till en likadan triangel på en plåt täckt med bakplåtspapper. Tryck ihop mitten lite lätt så den ”sitter ihop” utan en skarv. Det är enkelt fixat med fingertopparna.
Blanda färskosten med riven vitlök och grönkålen, smaka upp med salt och nymalen svartpeppar. Bred sedan ut röran på smördegen som ligger på plåten. Toppa med riven ost.
Lägg den andra smördegstriangeln uppe på och tryck till lite lätt över hela.
Tänk att du har en stam nu i mitten när du skall skära ut granens grenar på sidorna. Skär 2-3 cm breda remsor längs sidorna, alltså inte ända in till mitten för där är stammen. Så skär från båda sidorna så det lämnas ca 1 cm i mitten.
Snurra varje ”gren” 2-3 varv så de blir snyggt twistade.
Pensla smördegen och sätt in granen i ugnen i 16-18 minuter, tills den blir bakad och gyllene.