Smördegsbakad brieost med glass och hjortronsylt

Smördegsbakad brieost med glass och hjortronsylt
Foto: TV4

Smördegsbakad brieost med glass och hjortronsylt

Av: Hanna - Järvsö

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

30 m

Varm brieost med hemgjord glass och hjortronsylt blir garanterat succé!

Dryck: St Stephan’s crown eller Nittnaus Beerenauslese

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smördegsbakad brie

  • 1 brieosttårta
  • 250 g smördeg
  • 4 msk hjortronsylt
  • 1 ägg, uppvispat

Hemgjord glass

  • 300 ml mjölk
  • 250 ml vispgrädde
  • 2 tsk vaniljpulver (eller vaniljextrakt)
  • 4 äggulor
  • 80 g strösocker

Gör så här

Smördegsbakad brie

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär ut 4 små tärningar ur brietårtan ca 2x2 cm. Kavla ut smördegen och skär ut passande bitar till brien. Baka in brien tillsammans med hjortronsylten. Ta bort eventuellt överskott. Se till att smördegen är tät så brien inte rinner ut. Dekorera om du vill med resterna från smördegen till exempel en fläta eller ros.
  3. Lägg alla bitar på en bakplåtsklädd plåt och pensla ägg på dem. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått en ljusbrun färg.

Glass

  1. Blanda mjölk, vispgrädde och vaniljextrakt i en kastrull. Värm blandningen till sjudning över låg värme under omrörning.
  2. Vispa i äggulorna och sockret tills blandningen är lätt och krämig. Rör ner den varma mjölkblandningen i äggulorna.
  3. Häll blandningen i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills den tjocknar. Låt den inte koka då den annars stelnar. Häll smeten i en glassmaskinen tills smeten har stelnat. Servera tillsammans med den bakade brieosten.