Smashed potatoes med syrad grädde och matjessill

Smashed potatoes med syrad grädde och matjessill Johan Carlén
Foto: Johan Carlén
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Smashed potatoes med syrad grädde och matjessill

8 ingredienser

30 m

Krossad och gratinerad potatis med matjessill och smetana är ett riktigt gott tilltugg som snabbt blir en ny favorit!

Ingredienser

portioner
  • 8-12 delikatesspotatisar (eller små amandine)
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar
  • 0,5 dl parmesanost, riven (22 månader)
  • 0,5-1 dl smetana
  • 8-12 bitar matjessill
  • gräslök

Gör så här

  1. Koka potatisen tills den nästan är helt klar, känn med sticka. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg ut potatisarna på pappret. Ta en gaffel och pressa med ett tryck på varje potatis. (Den skall krossas med hålla ihop).
  4. Ringla olivolja över, salta, peppra och riv över parmesan.
  5. Gratinera potatisarna i ugnen ca 10-15 minuter tills osten och potatisen blir gyllene och rostade. Ta ut och låt svalna något.
  6. Klicka smetana på potatisarna och lägg på en bita matjessill. Dekorera med gräslök och servera!