Smashad brysselkål med julspad
Smashad brysselkål med julspad
8 ingredienser
30 m
Smashad brysselkål med julspad är en version av långkål som kan bli riktigt populärt till årets julbord. Rätten kan enkelt göras vegetarisk med grönsaksbuljong.
Ingredienser
- 1 l skinkspad (eller grönsaksbuljong)
- 12 brysselkål
- smör (till plåten samt att hyvla över)
- 1 klyfta vitlök
- 0,5 dl olivolja
- 1 dl ost, fint riven (stark typ Västerbotten eller parmesan)
- salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Sjud upp skinkspad eller buljong i en kastrull.
- Rensa brysselkålen och skär i halvor. Låt sjuda i ca 10–12 minuter eller tills de är mjuka.
- Smörj en ugnsfast form och lägg i kålen med den skurna sidan uppåt. Platta ut dem med baksidan av en kastrull eller liknande.
- Skiva vitlök riktigt tunt och blanda med mild olivolja. Pensla det över kålen.
- Hyvla över några skivor kallt smör, strö eventuellt även över lite ströbröd om så önskas.
- Ställ in i ugnen i 25 minuter tills det börjar få färg, pensla på mer av oljan efter halva tiden.
- Strö slutligen över den rivna osten. Servera och njut!