Smarrig semmelkaka

Smarrig semmelkaka
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Smarrig semmelkaka

2

12 ingredienser

1 h

En magisk kaka med smak av semla som enkelt görs i form. Det perfekta alternativet till den klassiska semlan. 

Ingredienser

portioner16

Smet

  • 125 g smör, normalsaltat och rumstempererat
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3,25 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta

Fyllning

  • 200 g mandelmassa, finriven
  • 0,5 dl vispgrädde

Garnering

  • 2 dl vispgrädde, vispad
  • mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Fodra en form, ca 21 x 21 cm, med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
  2. Vispa smör och strösocker ljust och fluffigt.
  3. Tillsätt äggvitorna och vispa jämnt. Tillsätt filmjölken och blanda jämt med en slickepott.
  4. Sikta ner de torra ingredienserna och vispa med elvisp till en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter eller tills kakan känns torr i mitten.
  6. Låt kallna helt innan du fyller och garnerar.
  7. Rör ihop riven mandelmassa med vispgrädde tills du får en bredbar konsistens. Bred mandelmassa-blandningen över kakan.
  8. Vispa grädden och toppa eller spritsa grädden över. Strö över mandelflan.
  9. Sikta florsocker över precis innan servering.
  10. Förvaras kallt i låda med lock.