Småländsk ostkaka - Tina Nordströms recept
Småländsk ostkaka - Tina Nordströms recept
7 ingredienser
Ljuvligt god ostkaka enligt småländsk tradition gjord på fet lantmjölk och sötmandel. Bjud med lättvispad grädde och sylt.
Ingredienser
- 6 l lantmjölk
- 3 msk vetemjöl
- 3-4 tsk ostlöpe
- 4 ägg
- 4,5 dl vispgrädde
- 4 msk strösocker
- 2-3 dl sötmandel, skållad och hackad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Värm mjölken till 35–37 grader, vispa ner mjöl och löpe. Rör långsamt om medan mjölken koagulerar och ystar sig i stora sjok.
- Lägg på ett lock och låt mjölken bilda ett tjockt lager av ostmassa på toppen, ca 15 minuter. Ha tålamod, det kommer att skikta sig.
- Lyft försiktigt upp ostmassan i en silduk som läggs i ett durkslag (sätt en gryta under) och låt vasslen rinna igenom.
- Vispa samman ägg, grädde, socker och mandel i en bunke, lyft upp ostmassan försiktigt i en ugnssäker form och rör samman med ägg- och gräddmixen.
- Grädda ostkakan 50 minuter. Servera med en jäkligt god sylt och vispad grädde.