Småländsk ostkaka gjord på traditionellt sätt serverad med körsbärssylt och vispad grädde.
Ingredienser
Ostkaka
3 l lantmjölk, och eller lågpastöriserad 3 liter
18 g ostlöpe
45 g vetemjöl
50 g strösocker
280 g vispgrädde
3 ägg
1 dl sötmandel
2 bittermandel
Körsbärssylt
100 g körsbär, urkärnade 100 gram
100 g syltsocker
1 citron
5 färska lagerblad
Vispad grädde
5 dl vispgrädde
Gör så här
Vispa ut vetemjölet med 1 dl av mjölken. Värm resterande mjölk till 37 grader och tag av från värmen.
Häll över i en stor bunke. Vispa upp en stor virvel och häll i löpen. Låt mjölken stå i rumstemperatur i 45 minuter, för att få den att stelna.
Vispa ordentligt i bunken för att separera ostmassa från vasslen och låt stå i ytterligare 30 minuter.
Sila bort vasslen från ostmassan och krama gärna ur ostmassan med händerna för att få ut så mycket vassle som möjligt. Spara vasslen, den passar fint som degvätska i brödbaket.
Hacka mandlarna. ¨
Vispa ägg, socker och grädde. Tillsätt ostmassan och mandeln och blanda runt. Häll smeten i en ugnssäker form och baka på 175 grader i cirka 1 timme. Låt svalna något.
Körsbärssylt
Blanda körsbär, syltsocker, zest och saft från citronen samt lagerblad i en kastrull och koka upp. Låt koka i ca. 10 minuter och kyl sedan ned.
Servering
Vispa grädden och servera den varma ostkakan tillsammans med sylt och grädde.