Småländsk ostkaka med hjortronsylt

Småländsk ostkaka med hjortronsylt
Foto: Tv4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Småländsk ostkaka med hjortronsylt

10 ingredienser

2 h

När Marianne Mörck var liten och gick på begravningar bjöds det på fika i mängder. Sju sorters kakor, vetelängder och framför allt: Småländsk ostkaka me hjortronsylt. Följ med Marianne på ett underbart matminne.

Ingredienser

portioner
  • 4 l lantmjölk (3,8–4,5% fett)
  • 2 msk ostlöpe
  • 2 dl vetemjöl
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl sötmandel, skållad och finhackad
  • 3 bittermandel, fint riven
  • 3 dl vispgrädde

Servering

  • hjortronsylt
  • vispgrädde, lättvispad

Gör så här

  1. Värm nästan all mjölk till fingervarmt i en stor gryta, men spara några deciliter.
  2. Vispa samman återstående mjölk med ostlöpe och vetemjöl. Vispa ner blandningen i den fingervarma mjölken och låt stå och separera, minst 45 minuter.
  3. Rör igenom med en slev. Ta upp några slevar i taget och lägg i finmaskig sil. Pressa ut vasslen (som med fördel fryses in i plastpåsar och används vid framtida brödbak) och lägg den torra, gryniga ostmassan i separat bunke.
  4. Smula sönder ostmassan och vispa samman med ägg, socker, mandel och vispgrädde.
  5. Häll upp massan i en smord form och grädda på 175 grader i 1,5 – 2 timmar. Låt ostkakan svalna till ljummen före servering. Om ostkakan ska serveras på begravningskaffe kan formen prydas av ett svart eller vitt sidenband.