Skumtoppar med blåbär och vit choklad

15 - 20 toppar
Spela video Skumtoppar med blåbär och vit choklad
Foto: TV4

Mums mums, gräddbulle eller skumtopp - kärt barn har många namn. Här är Roy Fares recept med blåbärsmaräng och vit choklad. Lika fina som goda!

Tips! Om du inte vill baka egna bottnar fungerar det bra med t ex mariekex eller smörgåsrån.

15 april 2017
15 - 20 toppar

Du behöver

Mördegsbotten

  • 200 g smör
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 4 g vaniljsocker (1 tsk)
  • 300 g vetemjöl (4,5 dl)

Blåbärsmaräng

  • 50 g vatten (0,5 dl)
  • 50 g blåbärspuré
  • 170 g strösocker (ca 2 dl)
  • 75 g glykos (0,5 dl)
  • 110 g äggvita (3-4)
  • 1,5 gelatinblad

Garnering

  • 300 vit choklad
  • 2 msk rapsolja
  • kokos eller strössel

Gör så här

  1. Mördegsbotten
    Arbeta ihop alla ingredienser till en deg, plasta och låt vila i kylen 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Kavla ut degen 3 mm tjock på ett lätt mjölat bord. Stick ut runda kakor i önskad storlek. Lägg över på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter eller tills kakorna fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna helt.
  3. Blåbärsmaräng
    Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  4. Koka vatten, strösocker, blåbärspuré och glykos i en kastrull till 121 grader. När termometern vispar 110 grader vispar du äggvitorna till en fast maräng.
  5. När sockret nått sin temperatur häller du det över marängen i en tunn stråle medan du vispar med maxhastighet. Fortsätt vispa tills marängen är ljummen och fast.
  6. Ta upp gelatinbladen från vattnet och smält lite lätt i en skål i mikron. Blanda först i lite maräng, sedan vänder du resterande.
  7. Spritsa ut önskad form med sprits och tyll på kexen och frys i 2 timmar.
  8. Garnering
    Smält choklad över ett vattenbad och tillsätt rapsolja. Doppa varje skumtopp och lägg över på ett galler, strö över kokos eller strössel och låt chokladen stelna i kylen.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept