Skreitorsk med apelsinsmörsås, sauterad svartkål och inkokt fänkål är en ljuvlig rätt att njuta av i helgen.
Se Tea Malmegård laga receptet
Ingredienser
Inkokt fänkål
4 dl citronsaft
4 dl vatten
4 dl strösocker
2 fänkål
1 tsk salt
Sauterad svartkål
200 g svartkål
olja
salt
peppar
Apelsinsmörsås
150 ml vitt vin
1 schalottenlök, finhackad
2 timjankvistar
1 klyfta vitlök, delad
2 apelsiner, juicen samt skal från ca 0,5 apelsin
200-250 g smör, kallt
salt
Skreitorsk
600 g skreitorsk, ryggfilé fördelade i 4x150 g bitar
salt
peppar
smör
Servering
fänkålsdill (garnering)
Gör så här
Inkokt fänkål
Koka ihop citronsaft, vatten och socker tills sockret smält helt i vätskan.
Dela fänkålen vid roten i 6–8 klyftor beroende på storlek.
Sjud fänkålen i vätskan i cirka 15 minuter. Den ska ha mjuknat men fortfarande ha ordentligt med spänst kvar. Fänkålen ska serveras varm.
Svartkål
Sautera svartkålen i varm panna med matolja i cirka 1-2 minuter tills den mjuknar. Därefter på med salt och peppar. Den ska serveras varm.
Apelsinsmörsås
Koka upp vin, schalottenlök, timjan, vitlöksklyfta, apelsinsaft och zest. Låt vätskan reduceras kraftigt. Ha i cirka en femtedel av smöret i såsen och ställ undan såsen från plattan.
Gå i med resterande smör i omgångar och vispa konstant, eller använd allra helst en stavmixer.
Skreitorsk
Salta och peppra torsken.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ren stekpanna och hetta upp.
Lägg i en klick smör och låt det bli brynt. Lägg i fisken och sänk värmen något.
Stek skreibitarna på båda sidor tills fisken blivit gyllenbrun. Stäng av plattan och dra bort från värmen. Låt fisken vila i pannan.
Servering
Lägg 2–3 bitar fänkål i botten på en djup tallrik. Toppa med svartkålen. Lägg torsken centrerat i tallriken. Toppa med sås och fänkålsdill.