Skreitorsk med apelsinsmörsås

koket.se
Skreitorsk med apelsinsmörsås
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Skreitorsk med apelsinsmörsås

21 ingredienser

1 h

Skreitorsk med apelsinsmörsås, sauterad svartkål och inkokt fänkål är en ljuvlig rätt att njuta av i helgen.

Se Tea Malmegård laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Inkokt fänkål

  • 4 dl citronsaft
  • 4 dl vatten
  • 4 dl strösocker
  • 2 fänkål
  • 1 tsk salt

Sauterad svartkål

  • 200 g svartkål
  • olja
  • salt
  • peppar

Apelsinsmörsås

  • 150 ml vitt vin
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 2 timjankvistar
  • 1 klyfta vitlök, delad
  • 2 apelsiner, juicen samt skal från ca 0,5 apelsin
  • 200-250 g smör, kallt
  • salt

Skreitorsk

  • 600 g skreitorsk, ryggfilé fördelade i 4x150 g bitar
  • salt
  • peppar
  • smör

Servering

  • fänkålsdill (garnering)

Gör så här

Inkokt fänkål

  1. Koka ihop citronsaft, vatten och socker tills sockret smält helt i vätskan.
  2. Dela fänkålen vid roten i 6–8 klyftor beroende på storlek.
  3. Sjud fänkålen i vätskan i cirka 15 minuter. Den ska ha mjuknat men fortfarande ha ordentligt med spänst kvar. Fänkålen ska serveras varm.

Svartkål

  1. Sautera svartkålen i varm panna med matolja i cirka 1-2 minuter tills den mjuknar. Därefter på med salt och peppar. Den ska serveras varm.

Apelsinsmörsås

  1. Koka upp vin, schalottenlök, timjan, vitlöksklyfta, apelsinsaft och zest. Låt vätskan reduceras kraftigt. Ha i cirka en femtedel av smöret i såsen och ställ undan såsen från plattan.
  2. Gå i med resterande smör i omgångar och vispa konstant, eller använd allra helst en stavmixer.

Skreitorsk

  1. Salta och peppra torsken.
  2. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ren stekpanna och hetta upp.
  3. Lägg i en klick smör och låt det bli brynt. Lägg i fisken och sänk värmen något.
  4. Stek skreibitarna på båda sidor tills fisken blivit gyllenbrun. Stäng av plattan och dra bort från värmen. Låt fisken vila i pannan.

Servering

  1. Lägg 2–3 bitar fänkål i botten på en djup tallrik. Toppa med svartkålen. Lägg torsken centrerat i tallriken. Toppa med sås och fänkålsdill.