Skogsbuljong

Skogsbuljong

Skogsbuljong

Av: Camilla Simonsson

Från: Nyhetsmorgon

10 ingredienser

30 m

Den här härliga buljongen med tall, gran och skog är ett måste att njuta av i höst! Buljong går även utmärkt att använda som bas till olika såser och soppor.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg skogschampinjoner
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 schalottenlökar
  • 2 msk rapsolja
  • vitt vin (2 delar)
  • 8 l vatten
  • 40 g färsk timjan
  • 8 g lagerblad
  • 150 g gran
  • 200 g torkade trattkantareller
  • salt

Servering

  • varmrökt hjorthjärta
  • rökt och torkat älgkött
  • enbär
  • omogna tallkottar
  • gran
  • tall

Gör så här

  1. Kvarta champinjoner, vitlök och schalottenlök. Blanda runt med rapsolja och rosta i ugnen på 160 grader tills gyllene, ca 40 minuter.
  2. Häll över i en kastrull och slå på vitt vin och koka ihop.
  3. Tillsätt 8 liter kallt vatten, timjan, lagerblad, gran/tall och den torkade svampen.
  4. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår.
  5. Sila och smaka av med salt.

Servering

  1. Skiva hjärta och torkat älgkött i tunna skivor.
  2. Lägg enbär, omogna tallkottar, gran, tall och skivor av hjärta och älgkött i en tekanna med silfunktion.
  3. Häll på den varma buljongen och låt dra i ca 2-3 minuter.
  4. Häll upp i koppar och drick.