Skidskyttebröd

NYHET
Skidskyttebröd
Foto: TV4
Mona Brorsson & Helena Ekholm
Mona Brorsson & Helena Ekholm

Skidskyttebröd

Av: Mona Brorsson & Helena Ekholm

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

Ta ditt matbröd till nästa nivå och dekorera det snyggt med frön och örter. Rivet äpple i degen gör brödet extra saftigt.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 2 dl havregryn
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 4 dl rågsikt
  • 3-4 äpplen, rivna
  • 2 ägg (ett till degen och ett till pensling)
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl honung
  • 10-11 dl vetemjöl

Dekor

  • färsk rosmarin
  • vallmofrö
  • sesamfrön

Gör så här

  1. Koka upp hälften av vattnet.
  2. Lägg havregryn och smör i en bunke, häll över det kokande vattnet och rör om tills smöret smält.
  3. Tillsätt resten av vattnet. Låt svalna tills vätskan ej är varmare än 37 grader.
  4. Smula i jästen och rör tills den löst upp sig.
  5. Tillsätt rågsikten i degvätskan tillsammans med ägg, salt, honung samt äpplena.
  6. Kör antingen degen i assistent eller för hand och tillsätt vetemjöl efterhand
  7. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en långpanna med smör eller olja.
  9. Spara en del av degen till dekoration och kavla ut resten av degen lite och tryck ut den jämnt över hela plåten. Med den deg du sparat gör du dekorationer och lägger på brödet.
  10. Då det tar lite tid att dekorera så behöver inte brödet jäsa en andra gång. Pensla hela brödet med uppvispat ägg och strö på vallmofrön och sesamfrön.
  11. Baka brödet mitt i ugnen i 18-22 minuter, eller tills innertemperaturen är 97 grader.