Skånsk kalops

Skånsk kalops
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Skånsk kalops

67

12 ingredienser

Den som önskar extra skånsk touch på kalopsen använder enbart kryddpepparkorn och lägger i tre, fyra lagerblad i stället för ett. Servera med inlagda rödbetor och kokt skalpotatis.

Ingredienser

portioner4
  • 1-1,5 kg oxkött
  • 25 g smör
  • 3 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk vetemjöl
  • 8 kryddpepparkorn
  • 1 msk vitpepparkorn + malen vitpeppar
  • salt
  • 1 lagerblad
  • 1 köttbuljong

Till servering:

  • inlagda rödbetor
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Skär köttet i stora tärningar. Hetta upp smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet runt om i omgångar. Lägg över köttet i en skål allteftersom.
  2. Skala och skär lök och morötter i stora bitar och bryn grönsakerna i grytan. Pudra över lite vetemjöl under omrörning och låt mjölet suga upp fettet från bottnen. Lägg tillbaka köttet.
  3. Fyll på med vatten så det nästan täcker. Tillsätt pepparkorn, salt, lagerblad och buljongtärning. Sjud under lock i 1-2 timmar. Krydda med salt och peppar.