Skånsk äggakaka med stekt fläsk

Skånsk äggakaka med stekt fläsk
Foto: Peter Kroon
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Skånsk äggakaka med stekt fläsk

8 ingredienser

30 m

"Skånsk äggakaka hör till skånsk matkultur och är ljuvligt gott med stekt fläsk och rårörda lingon. ”Husmors räddning” brukade denna rätt kallas förr – det är ju en enkel rätt att svänga ihop vid oväntat besök. Vill du ha ett vegetariskt alternativ går det bra att byta ut fläsket mot exempelvis smörstekt skogssvamp." /Tareq Taylor

Ingredienser

portioner
  • 500 g rimmat sidfläsk, utan svål
  • 8 ägg
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 8 dl mjölk
  • smör (till stekning)
  • lingon, rårörda

Gör så här

  1. Skiva och stek fläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en underbar smak till äggakakan.
  2. Vispa ihop ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt stekflottet.
  3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in i mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.
  4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.
  5. Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.