Skånsk äggakaka med stekt fläsk
Skånsk äggakaka med stekt fläsk
8 ingredienser
30 m
"Skånsk äggakaka hör till skånsk matkultur och är ljuvligt gott med stekt fläsk och rårörda lingon. ”Husmors räddning” brukade denna rätt kallas förr – det är ju en enkel rätt att svänga ihop vid oväntat besök. Vill du ha ett vegetariskt alternativ går det bra att byta ut fläsket mot exempelvis smörstekt skogssvamp." /Tareq Taylor
Ingredienser
- 500 g rimmat sidfläsk, utan svål
- 8 ägg
- 4,5 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 0,5 msk salt
- 8 dl mjölk
- smör (till stekning)
- lingon, rårörda
Gör så här
- Skiva och stek fläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en underbar smak till äggakakan.
- Vispa ihop ägg, mjöl, socker och salt. Tillsätt mjölken och fortsätt vispa tills det blir en slät smet. Tillsätt stekflottet.
- Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Grädda på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in i mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.
- Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek i ytterligare 2–3 minuter.
- Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.