Skånsk “Äggakaga”

Skånsk “Äggakaga”
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Skånsk “Äggakaga”

9 ingredienser

Många anser att den här skånska favoriten ska serveras uppstjälpt på ett typiskt ”äggkagefat”. Andra menar att den gör sig bäst som den är i ugnspannan med det fluffiga ägglandskapet orört och det stekta fläsket bredvid.

Ingredienser

portioner
  • 5 dl mjölk
  • 7 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 300 g rimmat fläsk
  • 1 stort svenskt äpple
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Vispa ihop mjölk, ägg, mjöl och kryddor till en pannkakssmet.
  2. Stek fläsket vackert brunt på båda sidor i en gjutjärnspanna med raka kanter. Slå smeten över fläsket och grädda färdigt kakan i ugnen på 200° i ca 20 minuter.
  3. Skala, kärna ur och skiva äpplet. Stek äppelskivorna vackert guldbruna i matfettet. Lägg äppelskivorna ovanpå äggakagan och bjud rårörda lingon till.