Sjömansbiff med rostade rotsaker


Foto: Tv4
Sjömansbiff med rostade rotsaker
22 ingredienser
2 h
Klassisk husmanskost när den är som bäst. Kan med fördel även göras med enklare kött.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Se Rolf - Uppsala laga receptet

Ingredienser
Sjömansbiff
- 800 g fast potatis
- 3 gula lökar (stora)
- 800 g entrecôte (kalv)
- 33 cl mörk öl
- 1 tsk kryddpepparkorn
- 1 tsk vitpepparkorn
- 4 hela nejlikor
- 2 msk soja
- 1,5 msk kalvfond
- 4 dl vatten
- smör (till stekning)
- 0,5 tsk salt (smaka av under saltningen)
- 2 dl vetemjöl (på ett fat att vända potatisen i)
Rostade rotfrukter
- 4 morötter
- 4 palsternackor
- 2 rödlökar
- 2 rödbetor
- 1 msk olja
- 2 msk honung
- 1 tsk salt
- 1 krm peppar
Servering
- saltgurka
Gör så här
Sjömansbiff
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken fint.
- Köttskivorna ska inte vara tjockare än 1 cm. Bryn kött och lök var för sig i olja och smör. Salta och peppra.
- Vispa ur stekpannan med 4 dl vatten mellan stekningarna och häll i en smord ugnsfast gryta tillsammans med köttet och löken.
- Tillsätt mörk öl, hela kryddor, soja och kalvfond.
- Vänd potatisen i vetemjöl och stek gyllenbrun med lite salt. Lägg potatisen på köttet och löken. Låt puttra under lock i ugnen i ca 1–1,5 timme.
Rostade rotfrukter
- Skala eller skrubba morot och palsternacka. Dela i halvor på längden.
- Skala lök och rödbeta. Skär sedan i klyftor.
- Lägg alla rotsaker i en lagom liten form. Ringla över olja och honung. Krydda med salt och peppar.
- Sätt in pannan mitt i ugnen i 30–40 minuter. Vänd rotfrukterna någon gång under tiden.
- När biffen tas ut kan rotfrukterna sättas på grill en kort stund om det behövs för färgen.
Servering
- Servera rotsakerna tillsammans med sjömansbiffen och saltgurka.