Sjömansbiff med rostade rotsaker

koket.se
Sjömansbiff med rostade rotsaker
Foto: Tv4

Sjömansbiff med rostade rotsaker

Av: Rolf - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

2 h

Klassisk husmanskost när den är som bäst. Kan med fördel även göras med enklare kött.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Rolf - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sjömansbiff

  • 800 g fast potatis
  • 3 gula lökar (stora)
  • 800 g entrecôte (kalv)
  • 33 cl mörk öl
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • 4 hela nejlikor
  • 2 msk soja
  • 1,5 msk kalvfond
  • 4 dl vatten
  • smör (till stekning)
  • 0,5 tsk salt (smaka av under saltningen)
  • 2 dl vetemjöl (på ett fat att vända potatisen i)

Rostade rotfrukter

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 2 rödlökar
  • 2 rödbetor
  • 1 msk olja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Servering

  • saltgurka

Gör så här

Sjömansbiff

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken fint.
  3. Köttskivorna ska inte vara tjockare än 1 cm. Bryn kött och lök var för sig i olja och smör. Salta och peppra.
  4. Vispa ur stekpannan med 4 dl vatten mellan stekningarna och häll i en smord ugnsfast gryta tillsammans med köttet och löken.
  5. Tillsätt mörk öl, hela kryddor, soja och kalvfond.
  6. Vänd potatisen i vetemjöl och stek gyllenbrun med lite salt. Lägg potatisen på köttet och löken. Låt puttra under lock i ugnen i ca 1–1,5 timme.

Rostade rotfrukter

  1. Skala eller skrubba morot och palsternacka. Dela i halvor på längden.
  2. Skala lök och rödbeta. Skär sedan i klyftor.
  3. Lägg alla rotsaker i en lagom liten form. Ringla över olja och honung. Krydda med salt och peppar.
  4. Sätt in pannan mitt i ugnen i 30–40 minuter. Vänd rotfrukterna någon gång under tiden.
  5. När biffen tas ut kan rotfrukterna sättas på grill en kort stund om det behövs för färgen.

Servering

  1. Servera rotsakerna tillsammans med sjömansbiffen och saltgurka.