Sjögrässallad med kycklingbollar

POPULÄRT
Sjögrässallad med kycklingbollar
Foto: Eva Hildén
Eva och Matts Hildén
Eva och Matts Hildén

Sjögrässallad med kycklingbollar

Av: Eva och Matts Hildén

Från: Köttälskarens nästan vegetariska kokbok

19 ingredienser

30 m

"Nobels fredspris skulle kunna gå till vem det nu varsom uppfann jordnötssåsen – man blir ju så förbaskatsnäll och nöjd av den. Här förenas såsen med kosmisktkrispiga sjögräsnudlar och asiatiska kycklingfärsbollar." /Eva och Matts Hildén

Ingredienser

portioner
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 250 g kycklingfärs
  • 1 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 0,5 dl koriander, finhackad (färsk)
  • 0,5-1 tsk chili flakes
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • olivolja (till stekning)
  • 250 g savoykål
  • 1 tsk salt
  • 1 förp sjögräsnudlar [à 300 g]

Jordnötssås

  • 0,5 dl jordnötssmör
  • 0,5 dl sweet chilisås
  • 0,5 dl vatten, hett
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja (japansk)
  • 0,5 limefrukt (pressad saft)

Till servering

  • 0,5 dl sesamfrön, rostade

Gör så här

  1. Blanda samman ingredienserna till jordnötssåsen.
  2. Finhacka lök och vitlök. Blanda kycklingfärs, havregryn, lök, vitlök, ägg och finhackad koriander med resten av kryddorna. Forma till bollar.
  3. Stek bollarna i smör eller rapsolja i en stor stekpanna tills de har fått fin färg och känns genomstekta.
  4. Strimla savojkålen och fräs den i olja en stekpanna tills den mjuknat men fortfarande är spänstig. Strö över salt.
  5. Skölj sjögräsnudlarna i kallt vatten och blanda ner i stekpannan med kålen. Toppa med kycklingbollarna och strö över rostade sesamfrön.
  6. Servera med den smarriga jordnötssåsen.