Sirapslimpor i långpanna

sirapslimpor i långpanna
Foto: Linda Andersson
Linda Andersson
Linda Andersson

Sirapslimpor i långpanna

2

6 ingredienser

2 h

"Jag är väldigt förtjust i detta brödrecept. Limporna blir fantastiskt luftiga, saftiga och goda. Ett tips är att skiva upp limporna och frysa in dem i skivor." /Linda

Ingredienser

portioner limpor
  • 75 g jäst
  • 10 dl vatten, fingervarmt
  • 2 dl sirap (eller farinsocker)
  • 3 ägg
  • 1 msk salt
  • 23-24 dl rågsikt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt sirap, ägg, salt och rågsikt, lite i taget mot slutet. Blanda ihop allt till en lätt kladdig deg och knåda den i några minuter.
  2. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda igenom den. Rulla degen i mjöl och dela den i fyra lika stora bitar.
  4. Forma de fyra degbitarna till limpor och lägg dem i en långpanna, ca 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.
  5. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Sänk värmen till 200 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda limporna längst ner i ugnen i ca 50 minuter. Låt dem kallna innan du skär bröden i skivor.