Simonas vaniljsnäckor

Simonas vaniljsnäckor
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Simonas vaniljsnäckor

17 ingredienser

1 h + jäsning

"Saftiga soliga bullar. Så goda. Vill börja med att tacka alla som har engagerat sig och hjälpt mig att döpa bullarna. Det blev precis som ni vet Simonas vaniljsnäckor. Och för att fira ordentligt så gjorde jag min godaste vaniljkräm och fyllde bullarna med. Förlåt, snäckorna. Inte alls svårt att svänga ihop och även forma." /Simona Muntean

Ingredienser

portioner20 - 24 stycken

Deg

  • 1,5 tsk torrjäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör, normalsaltat och kallt
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 6-7 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 5 äggulor
  • 7 msk strösocker
  • 6 msk majsstärkelse
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpasta)
  • 1,5 dl grädde
  • 3,5 dl mjölk

Sockerlag

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • pärlsocker (att strö över)

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, men börja med bara 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt mer vetemjöl, lite i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk och elastisk, inte torr. Du kanske inte behöver hela mängden vetemjöl.
  3. Olja in en större bunke och lägg i degen. Plasta in ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten eller minst 6 timmar.
  4. Gör under tiden vaniljkrämen. Blanda äggulor med strösocker och majsstärkelse i en skål.
  5. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och tillsätt grädde samt mjölk, låt koka upp. Dra av från värmen och låt dra 10-15 minuter.
  6. Vispa mjölkblandningen i äggsmeten under omrörning. Vispa snabbt medan du häller i den varma mjölken i en tunn stråle. Plocka sedan upp vaniljstången.
  7. Häll krämen i kastrullen och ställ på spisen. Koka upp under kontinuerligt och kraftig omrörning så inte krämen bränner fast på botten. Låt sjuda ett par minuter under omrörning. Vispa kraftigt så krämer är len och klumpfri.
  8. Häll krämen i en plastlåda och sätt på locket omedelbart för att förhindra att det blidas skinn på ytan. Lämna lådan att kallna i rumstemperatur.
  9. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  10. Ta upp degen på bakbordet och dela i ca 20-24 bitar.
  11. Kavla ut varje degbit till en rektangulär/oval platta. På ena långsidan snittar du degen med hjälp av en pizzaskärare. Spritsa vaniljkräm på kanten utmed den andra långsidan. Rulla slutligen ihop degen och snurra den till en bulle.
  12. Lägg bullarna på en plåt med lite mellanrum. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i ca 30- 45 minuter.
  13. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun färg.
  14. Under tiden kokar du upp strösocker och vatten till en sockerlag. Den ska ha en klibbig och honungsliknande konsistens.
  15. Pensla bullarna med sockerlag direkt när de kommer ut från ugnen och strö över pärlsocker. Låt svalna på galler under en kökshandduk.