Simonas rosbullar med vaniljkräm

POPULÄRT
Simonas rosbullar med vaniljkräm
Foto: Simona Muntean
Simona Muntean
Simona Muntean

Simonas rosbullar med vaniljkräm

14

13 ingredienser

1 h + jäsning

"Saftiga rosbullar med vaniljkräm. Jag använde mig av min favorit bulldeg och fyllde bullarna med vaniljkräm gjord på vaniljkrämpulver. För godare, fylligare kräm byte jag ut hälften av mjölkmängden mot vispgrädde. Sen formade jag bullarna som rosor. Inte så svårt som det låter." /Simona Muntean

Ingredienser

portioner20 - 24 bullar

Deg

  • 1,5 tsk torrjäst (eller 20 g färsk)
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör, normalsaltat och kallt
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk malen kardemumma (eller stött)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 9 dl vetemjöl
  • 6-7 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 1 förp vaniljkräm
  • mjölk (enligt anvisningen på förpackningen, ta gärna hälften vispgrädde)

Topping

  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • florsocker, att sikta över

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, men börja med endast 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
  2. Tillsätt mer vetemjöl, lite i taget, och blanda väl. Degen ska vara mjuk och elastisk, inte torr. Du kanske inte behöver hela mängden vetemjöl.
  3. Olja in en större bunke och lägg i degen. Plasta in bunken med degen ordentligt och låt vila i rumstemperatur över natten, eller minst 6 timmar.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, över och undervärme. Fodra två ugnsplåtar med bakplåtspapper. Ställ åt sidan.
  5. Ta upp degen på bakbordet och dela i 20 bitar.
  6. Gör vaniljkrämen enligt anvisningen på förpackningen.
  7. Rulla varje degbit till en boll och kavla ut till rundlar, ca 12-15 cm i diameter.
  8. Skär fyra snitt i varje rundel med en pizzaskärare, eller kniv. Lägg en stor klick med vaniljkräm i mitten på plattan. Ta en del och dra över krämen. Ta motsatt del och slut om den första. Fortsätt med resterande två delar. Det ska bli som en stängd ros, som en knopp.
  9. Lägg bullarna på en plåt med lite mellanrum, eller i stora muffinsformar. Täck med en kökshandduk och låt jäsa i ca 45 minuter.
  10. Grädda i mitten av ugnen ca 10-12 minuter tills bullarna har fått en fin ljusbrun färg.
  11. Under tiden kokar du upp strösocker och vatten till en sockerlag. Lagen ska ha en klibbig och honungsliknande konsistens.
  12. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter ugnen.
  13. Låt bullarna svalna på galler under en kökshandduk. Sikta eventuellt florsocker över innan servering.