Silviakaka med citron och mandel

koket.se
Silviakaka med citron och mandel
Foto: TV4
Ronja Sjölander HSB 2024
Ronja Sjölander HSB 2024

Silviakaka med citron och mandel

16 ingredienser

1 h

En bit silviakaka med citron och mandel är alltid uppskattat när det är dags att fika!

Se Ronja Sjölander laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 1 vaniljstång
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 2 citroner, zest
  • 0,25 dl citronsaft
  • 2 dl vatten, kokhett

Glasyr

  • 1 dl sötmandel, rostad och hackad
  • 1 dl mandelspån, rostade
  • 200 g smör
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk citronskal
  • 3 äggulor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Vispa ägg, strösocker och vanilj riktigt vitt och pösigt, ca 5 minuter.
  3. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner i äggfluffet.
  4. Mät upp citronzest och citronsaft i en kopp och tillsätt det varma vattnet. Häll därefter ner det varma vattnet i bunken och vänd försiktigt runt tills du har en jämn och fin smet.
  5. Häll smeten i en bakform klädd med bakplåtspapper.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter.
  7. Låt kakan svalna helt innan du toppar med glasyr och mandel.

Glasyr

  1. Rosta mandeln på 200 grader varmluft i några minuter, håll koll då de bränns fort. Ställ sedan åt sidan.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och citronzest. Låt puttra på låg värme i 1 minut.
  4. Ta bort kastrullen från värmen och häll ner en äggula i taget under konstant omrörning.
  5. Låt glasyren svalna innan du häller den på kakan.
  6. Häll sedan glasyren på kakan och dekorera med mandel när glasyren har stelnat något.