Siljansringen

Foto: Tv4
Siljansringen
26 ingredienser
35 m + tid i kyl
Vad sägs om stekt ananas på en blåbärsbädd med hjortronparfait och ananassorbet? En riktigt lyxig dessert som kan förgylla kvällen!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Stekt ananas
- 1 burk ananas, i skivor (stor burk)
- äggvita
- kokos
Smet
- 100 g smör
- 4 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1,5 dl potatismjöl
- 1 tsk bakpulver
- vispgrädde
Blåbärsbädd
- 2 dl blåbär, tinade
- 3 dl vatten
- ca 0,5 krm flingsalt
- 1 dl strösocker
- 1 dl florsocker
- potatismjöl (för att få en önskad konsistens)
Ananassorbet
- 3 dl ananas, krossad och fryst
- ca 1 dl kokosmjölk
Hjortronparfait
- 1 vaniljstång
- 0,5 dl vatten
- 1 dl florsocker
- 2-3 äggulor
- 4 dl grädde
- 4-5 dl hjortron, tinade eller färska
Servering
- blandade bär
- physalis
Gör så här
Stekt ananas
- Häll av spadet från ananasen i en skål.
- Vänd ananasringarna först i uppvispade äggvitor och sedan i kokosflingor.
- Lägg ut ananasringarna och fyll hålen med ananasbitar. Stek dem sedan i en stekpanna.
Smet
- Värm smör och vispa det skummigt medan du rör i socker och ägg.
- Tillsätt vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
- Tillsätt grädde vid behov.
- Häll smeten över ananasen. Värm grytan på medelvärme ca 5 minuter tills locket blivit varmt. Sänk då värmen till lägsta och låt stå i 30 minuter.
- Stäng av värmen och ta av locket. Låt stå ytterligare ca 5 minuter och vänd sedan upp kakan på ett fat.
Blåbärsbädd
- Koka upp blåbär, vatten, en nypa flingsalt, socker och florsocker.
- Sila av blåbären och låt svalna.
- Rör sedan i potatismjöl, koka upp och låt tjockna.
Ananassorbet
- Mixa ihop frusen ananas med kokosmjölk.
Hjortronparfait
- Dela vaniljstång och skrapa ur märgen. Lägg allt i en kastrull.
- Tillsätt vatten och låt koka i 5 minuter.
- Tillsätt florsocker och koka tills det tjocknat. Låt stå några minuter.
- Rör ner en äggula i taget och låt sedan kallna.
- Vispa grädde och ställ åt sidan.
- Vänd ner tinade färska hjortron i krämen.
- Vänd sedan även ner grädden.
- Häll upp i portionsformar eller en stor form. Ställ i frysen i minst 4 timmar.
Servering
- Ta fram desserten 15 minuter innan servering.
- Häll blåbärsbädden på en tallrik.
- Lägg på ananaskakan och en klick ananassorbet.
- Toppa med valfria bär eller physalis.