Siljansringen

Siljansringen
Foto: Tv4

Siljansringen

Av: Monalis - Orsa/Mora

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

35 m + tid i kyl

Vad sägs om stekt ananas på en blåbärsbädd med hjortronparfait och ananassorbet? En riktigt lyxig dessert som kan förgylla kvällen!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Stekt ananas

  • 1 burk ananas, i skivor (stor burk)
  • äggvita
  • kokos

Smet

  • 100 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • vispgrädde

Blåbärsbädd

  • 2 dl blåbär, tinade
  • 3 dl vatten
  • ca 0,5 krm flingsalt
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl florsocker
  • potatismjöl (för att få en önskad konsistens)

Ananassorbet

  • 3 dl ananas, krossad och fryst
  • ca 1 dl kokosmjölk

Hjortronparfait

  • 1 vaniljstång
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl florsocker
  • 2-3 äggulor
  • 4 dl grädde
  • 4-5 dl hjortron, tinade eller färska

Servering

  • blandade bär
  • physalis

Gör så här

Stekt ananas

  1. Häll av spadet från ananasen i en skål.
  2. Vänd ananasringarna först i uppvispade äggvitor och sedan i kokosflingor.
  3. Lägg ut ananasringarna och fyll hålen med ananasbitar. Stek dem sedan i en stekpanna.

Smet

  1. Värm smör och vispa det skummigt medan du rör i socker och ägg.
  2. Tillsätt vetemjöl, potatismjöl och bakpulver.
  3. Tillsätt grädde vid behov.
  4. Häll smeten över ananasen. Värm grytan på medelvärme ca 5 minuter tills locket blivit varmt. Sänk då värmen till lägsta och låt stå i 30 minuter.
  5. Stäng av värmen och ta av locket. Låt stå ytterligare ca 5 minuter och vänd sedan upp kakan på ett fat.

Blåbärsbädd

  1. Koka upp blåbär, vatten, en nypa flingsalt, socker och florsocker.
  2. Sila av blåbären och låt svalna.
  3. Rör sedan i potatismjöl, koka upp och låt tjockna.

Ananassorbet

  1. Mixa ihop frusen ananas med kokosmjölk.

Hjortronparfait

  1. Dela vaniljstång och skrapa ur märgen. Lägg allt i en kastrull.
  2. Tillsätt vatten och låt koka i 5 minuter.
  3. Tillsätt florsocker och koka tills det tjocknat. Låt stå några minuter.
  4. Rör ner en äggula i taget och låt sedan kallna.
  5. Vispa grädde och ställ åt sidan.
  6. Vänd ner tinade färska hjortron i krämen.
  7. Vänd sedan även ner grädden.
  8. Häll upp i portionsformar eller en stor form. Ställ i frysen i minst 4 timmar.

Servering

  1. Ta fram desserten 15 minuter innan servering.
  2. Häll blåbärsbädden på en tallrik.
  3. Lägg på ananaskakan och en klick ananassorbet.
  4. Toppa med valfria bär eller physalis.