Siffertårta

12 röster
1 h
40
siffertårta
Foto: Camilla Hamid

Att göra en tårta i sifferformat gör firandet extra roligt! Den här tårtan består av saftiga chokladbottnar, syrlig chokladfrosting och dekoration extra allt. /Camilla

En botten räcker till att göra 1 siffra med tre bottnar. Behöver du göra fler än en siffra behöver du alltså även göra fler bottnar. Botten är beräknad för en långpanna med måtten 30x40 cm.


Visa mer
1 h
40

Du behöver

Saftig chokladbotten

  • 75 g smör
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vatten
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 2,5 dl strösocker

Chokladfrosting

  • 200 g mörk choklad
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 600 g färskost
  • 0,5 krm salt
  • 2 dl florsocker

Topping

  • Bär
  • Ätbart guldpulver
  • Godis

Gör så här

  1. Bottnar
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Täck din form med bakplåtspapper. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret.
  3. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och ströocker, och sikta ner i smörblandningen. Vispa försiktigt till en slät smet för hand. Häll ut smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.
  4. Låt din botten svalna helt innan du skär ut den i siffror. Lättast är att göra en mall för varje siffra på en kartong eller på hårdare papper som du klipper ut.
  5. Frosting
    Grovhacka chokladen och smält den i micro eller över ett vattenbad. Låt svalna.
  6. Vispa upp smöret fluffigt. Tillsätt färskost och smält choklad. Vispa lite till. Ha i salt och florsocker och vänd försiktigt samman till en jämn smet.
  7. Bre ett tunt lager frosting på tårtbrickan/fatet så att den understa botten sitter stadigt. Spritsa ut chokladforstingen mellan bottnarna och dekorera med det du tycker om.
8 november 2018

Laddar fler recept