Sichuan hotpot

Sichuan hotpot
Foto: TV4

Sichuan hotpot

Av: Niklas - Gnosjö

Från: Halv åtta hos mig

49 ingredienser

Smakrik buljong gjord från grunden i två olika varianter, en mild och en het. Tillaga grönsaker och kött i dem och bjud med två olika såser. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Buljong (tillagas dagen innan)

  • 1,5 kg köttben
  • 3 gula lökar
  • 4 morötter
  • 5-6 cm färsk ingefära
  • 3 lagerblad
  • 2 selleristjälkar
  • salt
  • 15 svartpepparkorn
  • 2 msk olja

Het hotpot

  • 5-6 cm färsk ingefära
  • 1 dl risvin
  • 2 msk sichuanpeppar
  • piri piri
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 dl sambal oelek
  • 1 dl olja
  • 1,2 l buljong (se recept ovan)
  • salt

Mild hotpot

  • 5-6 cm färsk ingefära
  • 5 klyftor vitlök
  • 1 dl risvin
  • 1,5 msk sichuanpeppar
  • 1 dl olja
  • salladslök
  • tomat
  • 1,5 liter buljong (se recept ovan)
  • 3 torkad chilifrukt, hela
  • salt

Dip

  • salladslök, i skivor
  • färsk koriander, hackad
  • färsk vitlök, hackad
  • sesampasta
  • kinesisk soja

Sesampasta

  • 1 dl sesamfrön, skalade
  • 2 msk vatten
  • 4 msk rapsolja
  • 2 msk sesamolja
  • limejuice
  • salt

Att doppa i hotpot

  • 600 g lammstek (ca 1,5 mm tjocka skivor)
  • 600 g kalkon (ca 1,5 mm tjocka skivor)
  • 200 g lotusrot (2-3 mm tjocka skivor)
  • 12 vaktelägg, förkokta och skalade, hela
  • 200 g skogschampinjoner, halverade
  • 100 g fingersvamp
  • 40 g torkad svamp (som blötläggs)
  • 100 g salladskål
  • 200 g färsk pasta
  • 100 g spetskål
  • 200 g potatis, tunt skivade
  • 100 g broccoli

Kokt ris

  • 4 dl jasminris

Gör så här

Buljong

  1. Rosta köttbenen i ugnen på 220 grader tills de får lite färg. Skala lök och morötter, dela upp dem i lagom stora bitar. Skölja alla ingredienser.
  2. Lägg alla ingredienser utom salt i en gryta och täck med vatten. Koka upp och skumma av ytan. Låt därefter småputtra i ca 2 timmar och skumma av ytan då och då. Tillsätt mer vatten vid behov. Sila av buljongen och låt den sedan koka och reducera till ca 2,5 liter.

Sesampasta

  1. Rosta först sesamfröna torrt i medelvarm stekpanna. Var noga att de inte bränns! Häll de rostade sesamfröna i en mixer och mixa dem. Tillsätt vatten och lime och mixa. Tillsätt sedan oljorna och mixa ånyo. Smaka av med lite salt.

Dip

  1. Blanda ihop ingredienserna efter du gjort sesampastan.

Het hotpot

  1. Fräs sichuanpeppar, ingefära och vitlök i olja. Tillsätt övriga ingredienser. Låt puttra i minst 15 minuter och smaka av med salt och eventuellt mer sambal oelek.

Mild hotpot

  1. Fräs sichuanpeppar, vitlök och ingefära i olja. Tillsätt därefter buljong och koka upp. Låt puttra i minst 15 minuter och smaka av med salt.
  2. Vid servering: tillsätt ett par skivor tomat och lite salladslök

Servering

  1. Servera hotpot i en stor gryta eller två mindre grytor. De måste kunna koka hela tiden, så värmekälla behövs.