Shwarma

koket.se
Shwarma
Markiz Talhaoui
Markiz Talhaoui

Shwarma

34 ingredienser

30 m + tid i kyl

Varma bröd fyllda med shawarman, pommes, sallad och sås är en fest för alla sinnen!

Se Markiz Talhaoui Tainton laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Marinad

  • 5 dl yoghurt
  • 1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 0,5 tsk cayennepeppar (valfritt för extra hetta)
  • salt
  • peppar

Shwarma

  • 500 g kycklinglår, skivad
  • 500 g nötkött, skivad (t.ex. flankstek eller rostbiff)
  • lök

Rödkålssallad

  • 1 silverlök, tunt skivad
  • 400 g rödkål
  • 1 knippe färsk mynta, grovhackad
  • 1 msk sumak
  • 1 citron, saften
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Yoghurtsås

  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 2-3 klyftor vitlök, pressade eller finhackade
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • salt
  • svartpeppar
  • ev persilja, finhackad (eller koriander)

Råfriterade pommes

  • 1 kg fast potatis
  • olja (till fritering)
  • salt

Servering

  • pitabröd (eller libabröd)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.

Marinad

  1. Blanda olivolja, vitlök, spiskummin, paprikapulver, koriander, kanel, kardemumma, cayennepeppar, salt och peppar i en stor skål.

Shwarma

  1. Lägg de skivade kycklinglåren och nötköttet i marinaden och se till att alla bitar är jämnt täckta.
  2. Täck skålen och låt marinera i kylen i minst 2 timmar, helst över natten för bästa resultat.
  3. Skär av ett lock på löken (låt skalet sitta kvar) och lägg ”locket” åt sidan. Lägg den större delen av löken med snittytan ner och stick ett spett rakt in i löken.
  4. Trä sedan upp kyckling och köttet omlott på spettet. Avsluta med det skalade löklocket på toppen – det ger smak och blir en fin detalj!
  5. Ställ hela spettet långt ner i ugnen och stek i ca 30 minuter. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
  6. Skär av köttet i tunna skivor längs spettet med en vass kniv, som man skär en riktig kebab.

Rödkålssallad

  1. Mixa rödkålen i en sladdlös hackare och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Yoghurtsås

  1. Blanda alla ingredienser i en skål.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Låt såsen vila i kylen i minst 30 minuter för att låta smakerna blanda sig ordentligt.

Råfriterade pommes

  1. Skär potatisen i jämntjocka stavar.
  2. Hetta upp olja till ca 175-180 grader i en kastrull eller fritös.
  3. Fritera potatisstavarna i omgångar tills de är gyllenbruna och genomstekta, ca 3-4 minuter per omgång.
  4. Använd en hålslev för att ta upp de friterade pommes fritesen och låt dem rinna av på hushållspapper för att avlägsna överflödig olja.
  5. Strö över lite salt

Servering

  1. Värm pitabröd eller libabröd.
  2. Fyll de uppvärmda bröden med shawarma, pommes, sallad och sås.