Sgroppino med lemoncurd

Klara Lind DM

Sgroppino med lemoncurd

13 ingredienser

2 h

Sgroppino med lemoncurd, citronsorbet, hallon och prosecco är en frisk och lyxig dessert att njuta av.

Ingredienser

4 - 6 portioner

Lemoncurd

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl citronsaft, färskpressad
  • 1 citron, finrivet skal
  • 100 g smör, tärnat

Citronsorbet

  • 2,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl citronsaft, färskpressad
  • 1 citron, finrivet skal
  • ev 1 äggvita (valfritt, sorbeten blir luftigare)

Servering

  • 1 dl färska hallon, halverade
  • 2-3 kvistar citrontimjan (små)
  • 750 ml prosecco, väl kyld [1 flaska]

Gör så här

Lemoncurd

  1. Vispa ägg, socker, citronsaft och citronskal i en kastrull.
  2. Sätt kastrullen på medelvärme och vispa hela tiden tills krämen tjocknar (ca 10 minuter, det får inte koka).
  3. Ta bort kastrullen från värmen när curden har tjocknat.
  4. Rör ner lite smör i taget tills curden blir blank och len.
  5. Häll upp i en skål, täck med plastfolie direkt mot ytan och låt svalna. Förvara i kylen fram till servering.

Citronsorbet

  1. Koka upp vatten och socker tills sockret lösts upp. Ta av från värmen och låt svalna helt.
  2. Tillsätt citronsaft och citronskal.
  3. Om du vill ha en extra luftig sorbet så vispa upp äggvitan till ett mjukt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
  4. Kör smeten i glassmaskin tills sorbeten är fast men krämig.

Servering

  1. Lägg en generös klick lemoncurd i botten av fyra kylda glas.
  2. Forma en kula citronsorbet och lägg ovanpå curden.
  3. Toppa med halverade hallon och små kvistar citrontimjan.
  4. Häll försiktigt över väl kyld prosecco precis vid servering så att det börjar skumma lätt.
  5. Servera genast.