Semmelkladdkaka

koket.se
Semmelkladdkaka
Foto: Tv4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Semmelkladdkaka

8 ingredienser

30 m

Semlor är gott och kladdkaka likaså. Tänk att kombinera dem båda, det kan ju bara bli extra gott!

Se Fredrik Nylén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner bitar
  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk kardemummakärnor, malda
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl hyvlad mandel

Dekoration

  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 22 cm i diameter, och smörj och bröa kanterna.
  2. Smält smöret i en rymlig kastrull. Dra av från plattan.
  3. Riv ner mandelmassan i smöret och vispa samman med kardemumma och socker.
  4. Knäck och vispa ner ett ägg i taget. Avsluta med att röra i vetemjölet.
  5. Fyll formen och strö över hyvlad mandel. Baka kakan mitt i ugnen i 20–22 minuter. Den ska vara lite dallrig i mitten.
  6. Låt kakan svalna helt, gärna kallt.
  7. Dekorera med vispad grädde.