Semmelbakelse
Semmelbakelse
10 ingredienser
45 min
En förenklad tolkning av den klassiska semlan. Samma smaker, men betydligt mer lätt- och snabbakad. Denna bakelse vill du inte missa!
Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser
Kardemummarutor
- 150 g smör
- 4 dl strösocker
- 2 tsk kardemummakärnor
- 3 ägg
- 4 dl vetemjöl
Topping
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 g mandelmassa
- mandelspån, rostad
- florsocker
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form på ca 20 x 30 med bakplåtspapper.
- Smält smöret och låt det svalna.
- Stöt kardemumman i en mortel.
- Rör ner socker, kardemumma och ett ägg i taget i smöret.
- Tillsätt mjölet i kastrullen och rör till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter. Känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten.
- Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor.
- Riv mandelmassan och blanda med någon matsked grädde så att den blir lite krämig.
- Vispa grädden fluffig med vaniljsockret.
- Fyll grädden i en spritspåse.
- Toppa rutorna med mandelmassan. Spritsa på grädde. Toppa med rostad mandel. Avsluta med att pudra över florsocker.