Semifreddo med citron och pistage

Semifreddo med citron och pistage
Foto: Tv4
Alexandra Zazzi
Alexandra Zazzi

Semifreddo med citron och pistage

21

16 steg att laga

16 ingredienser

1 h 30 m

Det här receptet ger dig en härlig tårta med bottnar av hasselnötsmaräng och fyllning av citronsemifreddo och pistagesemifreddo. Servera med en hemgjord hallonsås och festens bästa dessert är klar!

Ingredienser

portioner8 portioner

Bottnar

  • 4 äggvita
  • 1 msk strösocker
  • 2 dl hasselnötter
  • 2 dl florsocker

Fyllning

  • 4 äggula
  • 0,5 dl strösocker

Pistagefyllning

  • 1 gelatinblad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 100 g mascarpone
  • 1 dl pistagekräm

Citronfyllning

  • 1 gelatinblad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 250 g vaniljkvarg
  • 1 citron, saft och skal

Hallonsås

  • 3 msk strösocker
  • 3 msk vatten
  • 2 dl hallon

Gör så här

  1. Bottnar
    Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa upp äggvita och strösocker till ett hårt skum.
  3. Mixa hasselnötter tillsammans med florsockret till medelgrova bitar i en matberedare med knivtillsats. Vänd ihop med den vispade äggvitan.
  4. Dela upp smeten i tre delar och bred ut som plattor på non-stick ugnspapper i samma form som formen du vill använda senare. (Obs! De sväller ca 1 cm runt om).
  5. Ställ in i mitten på ugnen ca 20-25 minuter, glänta 1 cm på ugnsluckan för att släppa ut fukt. Låt svalna när de är färdiga.
  6. Tag formen du valt ut sedan tidigare och fodra med plastfolie. Lägg en platta i botten.
  7. Fyllning
    Vispa upp äggulor och socker i minst 5 minuter med elvisp. Dela upp i två skålar.
  8. Pistagefyllning
    Blötlägg gelatinbladet.
  9. Vispa upp grädden och ställ åt sidan.
  10. Rör ihop mascarpone med pistagekräm, äggkräm och smält gelatin. Vänd sist i grädden försiktigt. Häll i formen över första plattan. Lägg en ny bottenplatta ovanpå.
  11. Citronfyllning
    Blötlägg gelatinbladet.
  12. Vispa upp grädden och ställ åt sidan.
  13. Rör ihop vaniljkvarg med gelatin, äggkräm och citron. Vänd sedan försiktigt i den hårt vispade grädden.
  14. Häll krämen på den andra plattan i formen och toppa med den sista. Plasta in formen och ställ i frys minst 6 timmar.
  15. Hallonsås
    Mixa samtliga ingredienser till hallonsåsen i en matberedare och sila genom en finmaskig sil.
  16. Servering
    Tag ut semifreddotårtan 10-15 minuter innan servering, skär i skivor och servera med hallonsåsen.