Scottish coffee-schwarzwald

Scottish coffee-schwarzwald
Foto: TV4

Scottish coffee-schwarzwald

Av: Nour El Refai och Eric Ericsson

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

2 h 30 min

En maffig tårta med hasselnötsmaräng, grönpepparmarinerade jordgubbar och whiskygrädde.

Ingredienser

Nötmarängbottnar

  • 250 g äggvita [8 st]
  • 300 g rörsocker [3,5 dl]
  • 240 g florsocker [4 dl]
  • 275 g hasselnötter, skalade
  • 60 g majsstärkelse [1 dl]
  • 10 g snabbkaffepulver (av espressotyp) [1,5 msk]
  • 10 g kakao [1 msk]

Jordgubbsmarinering

  • 100 g vatten (1 dl)
  • 100 g rörsocker (1,2 dl)
  • 1 msk grönpeppar i lag
  • 1 citron, finrivet skal
  • 30 g citronsaft (2 msk)
  • 750 g jordgubbar

Whiskeygrädde

  • 900 g vispgrädde [9 dl]
  • 90 g rörsocker [1 dl]
  • 100 g whisky, skotsk single maltwhisky [1 dl]

Tempererad choklad

  • 300 g mörk choklad

Gör så här

Marängbottnar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Om du inte får tag på skalade hasselnötter: rosta hasselnötterna i torr panna på hög värme. Eller i ugn, 160 grader, i 10 minuter. De ska bli fläckvis bruna, men inte brända. Gnugga dem hårt i handduk så skalet lossnar.
  3. Mal hasselnötterna i en mandelkvarn. Om du inte har en mandelkvarn får du mixa hasselnötterna till ett pulver i mixer.
  4. Blanda hasselnötspulvret med majsstärkelsen. Rör om noga.
  5. Blanda ihop rörsockret med florsockret, kakaon och kaffepulvret.
  6. Vispa äggvitan tillsammans med en tredjedel av sockerblandningen i en absolut ren bunke till en maräng, häll ner resten av sockerblandningen under fortsatt vispning lite i taget. När marängen är klar, vänd ner hasselnötterna med en slickepott.
  7. Klä 2-3 ugnsplåtar med bakplåtspapper. Rita 4 stycken, à 22 cm, stora rundlar
  8. Häll ner hasselnötsmarängen i en spritspåse och klipp ett ca 2 cm stort hål i toppen.
  9. Spritsa ut nötmarängen i rundlarna.
  10. Grädda bottnarna (150 grader), ca 15-17 minuter.
  11. Ta ut marängen ur ugnen och ta fram ett nytt bakplåtspapper som du lägger ovanpå marängen. Vänd på marängbotten, så ovansidan hamnar neråt på det nya bakplåtspappret. Dra försiktigt loss bakplåtspappret som nu ligger överst. Vänd tillbaka bottnarna och lås svalna på galler.

Marinerade jordgubbar

  1. Koka upp vatten och rörsocker.
  2. Krossa grönpepparn med sidan av kniven. Riv skalet från citronen.
  3. Häll grönpeppar, citronzest och citronsaft i sockerlagen.
  4. Snoppa och hacka jordgubbarna grovt. Spara 8 osnoppade jordgubbar som du halverar på längden – de ska användas till dekorationen.
  5. Lägg alla jordgubbarna i sockerlagen. Låt dra.

Whiskygrädde

  1. Blanda grädde, whiskey och socker. Vispa till en fluffig konsistens.

Tempererad choklad

  1. Värm upp hälften av chokladen i vattenbad. Den ska bli 45-48 grader. Rör hela tiden.
  2. När chokladen når 45-48 grader har du i resten av chokladen.
  3. Rör runt tills chokladen har svalnat till 28 grader.
  4. Värm upp chokladen till 31 grader. Forma. I vårt fall på ballong och gör stavar på over head-papper, som sedan skärs i ”kvadrater” Spara lite choklad till att breda på bottnarna.

Montering

  1. Bred ett tunt lager choklad på varje rundel. Bred ut grädde på första rundeln. Strö över 1/3 av jordgubbarna.
  2. Upprepa två gånger till på varann.
  3. Lägg sista rundeln överst.
  4. Svep in hela tårtan i ett tunt lager grädde.
  5. Häll resten av grädden i en spritspåse med stjärntyll.
  6. Dekorera sidorna och toppen av tårtan med grädden
  7. Lägg FÖRSIKTIGT chokladkorgen som är formad efter ballongen på toppen och fyll den med de halverade jordgubbarna.
  8. Applicera chokladplattorna på kanten av tårtan.