Savoydolmar med lammfärs
Savoydolmar med lammfärs
17 ingredienser
1 h
Savoydolmar med lammfärs och kantareller är en rätt som passar perfekt som helgmiddag en härlig höstdag.
Ingredienser
- 1 gul lök
- 2 äpplen
- 1 dl valnötter
- 300 g kantareller
- 1 tsk färsk ingefära, riven
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 400 g lammfärs (valfri färs, kyckling, bland, nöt eller fiskfärs)
- 1 grönsaksbuljongtärning
- peppar
- 2 savoykål (små)
- 2 dl grädde
- 2 msk misopasta
- 2 msk kalvfond
- 3 dl vatten
Servering
- lingon
- soja
- färsk koriander
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv lök och äpplen grovt.
- Krossa eller finhacka valnötterna och rosta dem lätt i en torr stekpanna.
- Fräs löken och hälften av svampen i smör tillsammans med ingefära och cayenne.
- Rör sedan samman lök, äpple, svampen och nötterna med lammfärs och smulad buljongtärning. Peppra ordentligt.
- Kasta bort de yttersta bladen från savojkålen, plocka av övriga utom de minsta längst in.
- Sänk ner några blad i taget i kokande vatten i ca 1 minut, fiska upp med hålslev och låt svalna.
- För att kålbladen ska bli följsamma och lätta att vika så skär bort en kilformad bit av rotstocken och bladnerven.
- Fördela fyllningen på bladen, vik in kanterna och rulla ihop till rullar. Lägg dem med skarven nedåt i en oljad ugnsform.
- Rensa och hacka resterande kantareller grovt, stek i smör, slå på grädde, låt mison smälta ner, tillsätt därefter kalvfond och vatten och låt koka upp.
- Slå kantarellskyn över dolmarna och sätt in i ugnen i ca 40 minuter.
- Servera med sojamarinerade lingon och koriander!