• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Drömgod parfait

Drömgod parfait
Foto: TV4

Drömgod parfait

14 steg att laga

13 ingredienser

En kall, himmelsk, vit dröm! Serveras med marinerade hallon & lingonsås som toppas med pistagenötter.

Saras recept

Luxury lobster


Helstekt oxfilé “gourmet”



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Glass

  • 200 g vintervit choklad, Marabou
  • 3 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 1 dl grädde
  • 2,5 dl grekisk yoghurt

Lingonsås

  • 2 dl frysta lingon
  • 1 dl vatten
  • 1 msk strösocker

Marinerade hallon

  • 2 dl frysta hallon
  • 200 g strösocker
  • 200 g vatten
  • 0,5 tsk vaniljsocker

Nötter

  • 100 g pistagenötter, rostade och saltade

Gör så här

  1. GlassSmält chokladen i vattenbad.
  2. Separera äggulor från vitor i två skålar (utan att det kommer någon äggula i vitorna).
  3. Vispa äggulor och strösocker vitt och fluffigt.
  4. Vispa grädden fluffig och vänd samman med yoghurten.
  5. Vispa äggvitor till ett vitt skum i en torr och ren bunke.
  6. Rör ihop äggulorna med den smälta chokladen, vänd ihop med gräddyoghurten och vänd sist i de uppvispade vitorna.
  7. Fyll glasssmeten i en bunke och frys i 3-4 timmar så att den är halvfryst.
  8. Lingonsås
    Lägg allt i en kastrull, koka upp, smaka av om du ev. vill ha mer socker i ( du kan även tillsätta vaniljsocker om du önskar).
  9. Mixa lingonen då du tagit kastrull från plattan, sila. Om du tycker såsen är för lös, koka då den lite längre.
  10. Marinerade hallon
    Koka upp sockerlagen (socker + vatten) och tillsätt vaniljsocker. Lagen är klar då sockerkristallerna löst sig.
  11. Häll sedan de frusna hallon i en skål, och häll över den kokheta lagen.
  12. Låt stå och svalna i ca 30 min.
  13. Nötter
    Skala pistagenötterna och hacka dem grovt.
  14. Vid servering
    Skopa upp med glasskopa eller varma dessertskedar i glas eller servera glassen direkt ur formen. Ringla över lingonsås och fiska upp hallonen ur lag, toppa med rostade & saltade pistagenötter.