Rydberg à la Roosen

Rydberg à la Roosen
Foto: TV4

Rydberg à la Roosen

Av: Sara - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

2h

Klassikern kött, sås och potatis i blomsterform. Biff Rydberg med potatisrosor och rödvinssås.

Vintips från Sara
En Côtes du Rhône Rouge för budgetkassan. Cote Rotie, Ermitage eller Chateau-neuf du pape om man vill lyxa till det.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Oxfilé

  • 800 g oxfile, tärnad 2x2 cm
  • 1 gul lök, stor hackad

Potatisrosor

  • 6 potatisar fastskalad och skivad i mm-skivor
  • smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 1 klyfta vitlök
  • olivolja

Rödvinsås

  • 0,5 gul lök
  • 1 morot
  • 0,5 palsternacka
  • 1 klyfta vitlök
  • 75 cl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 4 kvistar timjan, färsk eller 1 msk torkad timjan
  • 2 msk strösocker
  • kalvfond (efter smak)

Tillbehör

  • 4 äggulor
  • färsk pepparrot, riven
  • dijonsenap
  • 4 tsk persilja, hackad, till garnering

Gör så här

Potatisrosor

  1. Värm ugnen till 150 grader.
  2. Skala och skölj potatis.
  3. Smöra 4 stora muffinsformar.
  4. Skiva potatisen i cirka 1mm med osthyvel eller annat.
  5. Skivorna får inte sköljas, salta och peppra lite.
  6. Varva skivorna längst med i formarna, utifrån och in så att ett fint rosenmönster bildas.
  7. Pressa vitlöken, blanda med olja och pensla rosorna med blandningen.
  8. Baka i mitten av ugnen tills de känns mjuka vid stickprov.
  9. Vänd formarna och skaka ur dem, hjälp till med liten kniv om de inte lossnar.

Rödvinsås

  1. Hacka löken, skala och skär morot och palsternacka i bitar.
  2. Fräs detta tillsammans ett par minuter och tillsätt sedan hackad vitlök och tomatpuré och fräs ytterligare några minuter.
  3. Tillsätt vin, lagerblad, timjan, socker och fond.
  4. Koka minst en timma, sila.

Kött och lök

  1. Lägg fram köttet så att det är rumstempererat.
  2. Halstra i smör på hög värme till den får fin färg.
  3. Tillsätt löken.
  4. Stekgraden bör vara medium eller lättare för bästa resultat.
  5. Salta och peppra.
  6. Garnera med hackad persilja och servera tillsammans med riven pepparrot, äggula och dijonsenap.