Semlor med hemlagad mandelmassa

Semlor med hemlagad mandelmassa
Foto: Helene Toresdotter
Sanna Töringe
Sanna Töringe

Semlor med hemlagad mandelmassa

101

13 steg att laga

15 ingredienser

2 h

Kanske att äta med varm mjölk, socker och kanel? Det är nästan barbariskt gott. Receptet på själva bullen, som är väl utprovat som det bästa, kommer från Bonniers stora kokbok. Men jag vill inte ha köpemandelmassa! Det är enkelt att göra sin egen och den blir mycket godare. /Sanna Töringe

Receptet ger 30 stycken bullar (man får frysa in överflödet). Fyllningen är beräknad till ca 10 semlor.

Ingredienser

portioner10 bullar med fyllning
  • 75 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk kardemumma, stött (kan vara lite mer enligt min smak)
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 ägg
  • ca 9 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 ägg, till pensling

Fyllning till semlorna, ca 10 stycken

  • 1,5 dl sötmandel
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Bullarna
    Smält smöret.
  2. Häll i mjölk och låt degspadet bli fingervarmt.
  3. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
  4. Blanda i jästen och rör tills den helt har löst sig.
  5. Tillsätt ägget och det mesta av mjölet uppblandat med bakpulver. Bakpulvret gör bullarna extra luftiga.
  6. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 minuter.
  7. Ta upp degen och dela den i 30 bitar.
  8. Rulla bullarna runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  9. Pensla med ägget och grädda i 225 grader varm ugn i ca 8 minuter. Låt svalna under duk.
  10. Fyllningen
    Mal den oskalade mandeln i matberedare, blanda i sockret och späd med mjölken.
  11. Vispa grädden.
  12. Skär ett lock av bullarna, gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassan.
  13. Fyll i generöst, toppa med vispgrädde, sätt på locket och sikta över florsocker.